Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattına 1,2 Milyar Euro Finansman Sağlanıyor

Uluslararası ihracat kredi kuruluşları, Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) liderliğinde Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı için 1,2 milyar euro finansman sağlama kararı aldı.

Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattına 1,2 Milyar Euro Finansman Sağlanıyor
10 Ocak 2024 - 19:31

Kayseri ve Yerköy arasında gerçekleştirilecek yeni yüksek hızlı elektrikli demir yolu projesi için İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda düzenlenen imza törenine Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch da katıldı.

Bakan Badenoch, yaptığı açıklamada, yüksek hızlı elektrikli demir yolu projesinin, İngiltere ile Türkiye arasındaki güçlü ikili ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Projeye 1,2 milyar euroluk finansman sağlandığını ve bu anlaşmanın büyük bir başarı olduğunu vurguladı. İstanbul'u ziyaret etmenin heyecan verici olduğunu ifade eden Badenoch, proje ile Kayseri ve Yerköy arasında dönüştürücü bir demir yolu olacağına inandığını söyledi.

Projenin Türk müteahhitlik firmaları Doğuş İnşaat, Çelikler ve Özkar tarafından hayata geçirileceğini belirten Badenoch, projenin sürdürülebilir bir demiryolu ağına katkı sağlayarak, Kayseri ve Yerköy güzergahındaki karbon emisyonlarını yılda 6,500 tonun üzerinde azaltacağını ifade etti.

Birleşik Krallık'ın Türkiye ile iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Badenoch, Türkiye'nin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına destek olacaklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin büyük iş fırsatları sunduğunu vurgulayarak, yeni ticari ilişkilere başlamaktan heyecan duyduklarını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Kerem Dönmez, Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ekonomik, ticari ve kültürel anlamda güçlendiğini söyledi. Türkiye'nin coğrafi konumu ve ekonomisi ile büyük iş fırsatları sunduğunu ifade eden Dönmez, bu tür yatırımların ülkenin ekonomik, sosyal ve çevresel duruşunu olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ise projenin Türkiye'nin ulaşım altyapısına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Projenin tamamlanmasıyla büyük şehirler ve çevre bölgeler arasındaki erişilebilirliğin artacağını belirten Eyigün, Türkiye'nin her yerini birbirine ve dünyaya bağlama hedeflerine devam edeceklerini söyledi.

Bu kapsamlı finansman, Ankara, Yozgat ve Kayseri'yi birbirine bağlayacak, yüksek hızlı ve temiz bir ulaşım ağı sunacak olan 140 kilometrelik düşük karbonlu elektrikli demir yolu hattının geliştirilmesine katkıda bulunacak. Projeyi Mitsubishi UFJ Financial Group liderliğindeki yetkilendirilmiş düzenleyici kuruluş destekleyecek. Türkiye'nin düşük karbonlu demir yolu ağını genişletmesi ve kara yolu trafiğini azaltması bekleniyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum