Duygu Susamaz

Duygu Susamaz

[email protected]

Ocak Başı Satış Fiyatı, Devlet Hakkı,İşletme Faaliyet Belgeleri...

07 Aralık 2023 - 13:21


İşletme izninizi aldığınız tarihten itibaren sahanız içinde üretime geçebileceğinizi yazmıştık. Yaptığınız üretimleri ve sahada bulundurduğunuz stokları Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. Bunu İşletme Faaliyeti Raporu içinde her sene bir önceki senenin üretim beyanına göre e-maden üzerinden ,  YTK tarafından ,her yıl Nisan Ayı sonuna kadar yüklenmesiyle yapılır. Üretim olan sahalarda sahanın bir önceki sene yapılan  üretimini , bir sonraki senenin üretimini gösteren imalat haritalarının da verilmesi zorunludur. Üretim olmayan sahalarda  harita verilmesine gerek yoktur.
Ocak Başı Satış Tutarı, Üretilen madenin hammadde olarak kullanılması veya satılması hâlinde, aynı pazar ortamında madenin işletmelerdeki tüvenan olarak ocak başı satışında uygulanan fiyattır. Tüvenan madenin, herhangi bir zenginleştirme işlemine tabi tutulduktan veya bir prosesten geçirildikten sonra satış fiyatının oluştuğu durumlarda,  ocak başı satış fiyatı, madenin ocakta üretiminden ilk satışının yapıldığı aşamaya kadar oluşan nakliye, zenginleştirme ve varsa farklı prosese ait kullanılan tesis ve ekipmanın amortismanı dahil giderler çıkarılarak oluşan fiyattır.  
Devlet hakkı, ocaktan çıkarılan madenin ocak başındaki fiyatından alınır.
Madenlerden alınan Devlet hakkına esas olan emsal ocak başı satış fiyatı, bölgeler de dikkate alınarak her madene ait ayrı ayrı ve uygulandığı yıl için belirlenerek Genel Müdürlükçe ilan edilir. Ruhsat sahipleri tarafından Devlet haklarının beyanında kullanılan ocak başı satış fiyatı, Genel Müdürlükçe ilan edilen ocak başı satış fiyatından daha düşük olamaz.
Devlet Hakkı ;
*I(a) grubu madenler, valilik veya il özel idaresince belirlenen ve ilan edilen boyutlandırılmış ve/veya yıkanmış piyasa satış fiyatı üzerinden %4 oranında
*I(b) grubu madenlerden%4
*II(a)-II(c) grubu madenlerden %4 oranında
*II(b) grubu madenlerden, doğal taşın özelliklerine ve bulunduğu bölgeye göre ocakta oluşan piyasa satış fiyatı üzerinden %4,5 oranında,
*  III. Grup kaynak tuzlarından %1 oranında, bu grubun diğer madenlerinden %5 oranında,
* IV. Grup madenlerden; altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko, krom, alüminyum ve uranyum oksit madenlerinden ekli (3) sayılı tabloda belirtilen oranlarda, uranyum oksit dışındaki radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddelerden %8 oranında, diğerlerinden ise %3 oranında,(yukarıda bahsedilen tablo oranlarında değişiklik olacağı için yayınlandığı zaman hatırlatma yazılarımızla,uyarıları geçeceğiz)
* V. Grup madenlerden %4 oranında alınır.
Ruhsat sahibi tarafından beyan edilen ocak başı satış fiyatı Genel Müdürlük tarafından denetlenir ve eksik beyanlar tamamlattırılır. İşletme izni olan maden ruhsatlarından her yıl en az ruhsat bedeli kadar Devlet hakkı alınır. Ancak, kaynak tuzlaları, lületaşı ve oltutaşı için düzenlenen ruhsatlardan alınacak Devlet hakkında bu şart aranmaz. Devlet Haklarının Ödemeleri her yıl Haziran ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğün muhasebe hesabına yapılır.
Arazi mülkiyeti orman olan alanlarda   verilen iznin beş hektarı geçmemesi halinde, ağaçlandırma bedeli dışında bir bedel alınmaz. Beş hektarı geçmesi halinde, beş hektarı aşan kısım için orman mevzuatı hükümlerine göre fon bedelleri hariç diğer bedeller alınır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • MADEN ve MADENCİLİK SİGORTASI
    9 ay önce
    Yazilarinizla madencilik konusunda bir hoca bir üniversite edasıyla bilgiler veriyorsunuz duygu hanim tebrikler ...
  • Duygu Susamaz
    9 ay önce
    Çok teşekkür ederim...Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana