Duygu Susamaz

Duygu Susamaz

[email protected]

MADEN RUHSATLARINDAKİ ARAMA DÖNEMİNİ TOPARLARSAK...

24 Kasım 2023 - 14:43


Arama ruhsat dönemi II. gruplarda 2 yıl, IV. gruplarda 7 yıl olduğunu daha önceki yazılarımızda belirtmiştik.
Özetle, II. gruplar için arama dönemi 2 yıl, IV. gruplar için ise 7 yıl olarak belirlenmiştir. II-b grubu için ruhsatlar 1 yıl ön arama ve 1 yıl genel arama döneminden oluşurken, IV. grup ruhsatları için ise 1 yıl ön arama, 2 yıl genel arama, ve 4 yıl detaylı arama dönemlerinden oluşmaktadır.  İşletme aşamasına geçebilmek için, bir önceki yazımızda belirttiğimiz asgari faaliyetlerin tamamlanması(ön arama+genel arama+detay arama) koşuluyla işletme talebi yapılabilmektedir.
Her iki grupta da Ön Arama Dönemi sonunda asgari faaliyetlerde belirtilen kıstasları tamamlayarak, Ön arama Faaliyet Raporunun  verilmesi gerekmektedir.
* Ön Arama Faaliyet Raporunu (II-b veya IV. Grup farketmeksizin) vermeyi unuttuk, ne olacak?
     İlgili Raporun verilmemesi halinde 126.110,00 TL' cik idari para cezası , İlgili kurum tarafından uygulanır ve ruhsatınızı bir üst dönem olan Genel Arama Dönemine geçirir. Ruhsat sahipleri için önemli olan bir süreç olan Ön Arama Faaliyet Raporu'nun zamanında ve eksiksiz bir şekilde sunulması gerekmektedir.

*Ön Arama Raporunu verdim , kurum bana eksiklik yazısı çıkarmış?
     Genel Müdürlüğe vermiş olduğunuz rapor ve yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin eksik olması ya da uygun bulunmaması halinde, eksikliklerin bir ay içinde tamamlanmasını ister. Yazının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerinde tamamlanmaması halinde idari para cezası verilir ve üst dönem olan Genel Arama Dönemine geçirir.

*Genel Arama Döneminde arama çalışması yapamadım dolayısıyla raporda sunamadım ceza yer miyim? (Bu en çok gelen sorulardan)
     Genel Arama Dönemi içerisinde hiçbir çalışma yapılmaması durumunda, II-b grubu için ruhsat yürürlük tarihinden itibaren 2. yılın sonuna, IV. gruplar için ise ruhsat yürürlük tarihinden itibaren 3. yılın sonuna kadar asgari faaliyetleri belirten Genel Arama Faaliyet Raporu sunmak gereklidir. Eğer sahada hiçbir arama çalışması yapılmamışsa ve belgelenecek bir durum ortaya çıkmamışsa, arama ruhsatı direkt olarak iptal edilebilir. Bu durumda, Genel Arama Raporu sunulamayacak ve ilgili kurum tarafından ruhsatın iptali söz konusu olacaktır.
      II-b Grubunda, Genel Arama Raporuyla birlikte işletme Projesi talebi vererek işletme talebi yapılmaması halinde de arama ruhsatı iptal olup, ihalelik konumuna geçmektedir.   
(Ön Arama Döneminde idari para cezası uygulanıp bir üst döneme geçiş yaparken , Genel Arama Döneminde  direkt iptal)

*Genel Arama Raporumu verdim , kurum bana eksiklik yazısı çıkarmış?
    Genel Müdürlüğe vermiş olduğunuz rapor ve yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin eksik olması ya da uygun bulunmaması halinde, eksikliklerin bir ay içinde tamamlanmasını ister. Yazının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerinde tamamlanmaması halinde idari para cezası verilir ve arama ruhsatı iptal edilir. Genel Arama Faaliyet Raporunun verilmesi ve uygun görülmesiyle 4 yıllık Detay Arama Dönemine geçişi sağlanır.

* İşletme Talebini yapmak için Detay Arama Dönemi sonuna kadar beklemek zorunda mıyım?
     Detay Arama Döneminde asgari faaliyetleri tamamlayıp işletme talebine geçebilirsiniz. Bunun için 4 yıl beklemeniz gerekmemektedir.

***** IV. Grup maden ruhsatlarında detay arama dönemi sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilen raporların ve yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması halinde eksikliklerin bir ay içinde giderilmesi ruhsat sahibine yazılı olarak bildirilir. Tebliğ tarihinden itibaren eksikliklerin verilen sürede tamamlanmaması veya verilen raporların ve yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması hâlinde ya da arama ruhsat süresi sonuna kadar işletme ruhsat talebinde bulunulmaması durumunda ruhsat iptal edilir.Detay arama faaliyet raporunun süresi içinde verilmemesi hâlinde ruhsat iptal edilir.

    UNUTMAYINIZ: Yazılarımız, Maden Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği nezdinde ruhsat sahiplerini bilgilendirmeyi amaçlıyor.  Ruhsatlarınızla ilgili YTK hizmeti alıyor olmanız sizin ruhsatınızı takip etmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sizler, ruhsatınızın hukuki süreçlerini bilirseniz ve YTK firmalarınızla koordineli giderseniz, herkes için  daha kolay bir çalışma şekli olacak, süreçleri daha kolay geçireceksinizdir.  4. grup ruhsat sahipleri işletme talebi yapabilmesi için 7 yıl beklemesine gerek yoktur, kaynak rezervinizi ortaya çıkarmış olmanız , 3 dönemin asgari faaliyetlerini yapmış olmanız sizin İşletme Talebine hazır olduğunuzu göstermektedir.  
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum