Duygu Susamaz

Duygu Susamaz

[email protected]

İşletme Talepleri için neler yapılmalı?

27 Kasım 2023 - 14:00


Daha önceki yazılarımızda II.B Grup ruhsatlarda yürürlük tarihinden itibaren 2. yılın sonunda(Ön Arama+Genel Arama) , IV.Grup ruhsatlarda yürürlük tarihinden itibaren 7. yılın sonunda işletme talebi yapılması gerektiğini belirtmiştik. Ön Arama+Genel Arama+Detay Arama dönemi asgari yapılması gereken kıstasların tamamlanması halinde  IV. Gruplarda 7 Yıllık süre beklenmeden işletme aşamasına geçebileceğinizi de yazmıştık.
Ruhsatınız için işletme projesi hazırlarken aynı zamanda asgari faaliyetlerin tamamlanıp raporların da verilmesi gerekmektedir. Bu işlemler yine e-maden sistemi üzerinden , yetki verdiğiniz YTK personelleri tarafından yapılmaktadır. Sistem raporları yüklerken size işletme talebi yapılacak mı diye uyarı vermektedir. İşletme talebi yapılacağı için sisteme arama faaliyet raporunu yükleseniz de işletme talebi işlemin bitirilmesini ister.  Yüklemiş olduğunuz işletme projesini onayladıktan sonra öncelikle işletme talep harcı bedelinin yatırılması istenir. Bu bedel 2023 yılı için 63.052,00 TL 'ydi.  (25 Kasım 2023 tarih 32380 sayılı Resmi Gazetede çıkan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre yeniden değerlendirme oranı %58,46 TL belirlenmiştir. Bu durumda ilk müracaat talepleri, işletme talepleri yapılacağı zaman 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle  yaklaşık 100.000,00 TL lik bir ödeme yapılması gerekecek. Ruhsat bedellerine ve idari para cezalarına  hiç girmek istemiyorum açıkcası... En düşük bedelimiz 100.000,00 TL olacaksa varın siz düşünün gerisini...)İşletme Talep Harcı yatırıldıktan sonra sistem sizden ruhsat bedelini de yatırmanızı istemektedir. Bunu da yatırdıktan sonra işletme projesinin son onayını verirsiniz ve kurumda önce arama raporlarınız ve ekleriniz incelenir , herhangi bir eksiklik bulunmazsa işletme projesi onayı için ilgili şubesinde proje ve ekleri incelenir.Eksiklik bulunmazsa, bundan sonraki süreç ETKB taşınmaz komisyonunda. Taşınmaz komisyonundan onay alırsanız, projenizin incelemesi için  Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden (bazen Enerji Bakanlığından veya MTA'dan ek olarak ilgili kişilerde gelebiliyor) kurum personelleri denetime gelecektir. Denetim sonrası ,Mapeg'de,  heyet raporlarını ve bu raporun Genel Müdürlük Oluru  alındıktan sonra İşletme Ruhsatınızı alabiliyorsunuz.  
Arama Faaliyet Raporlarının ve İşletme Projesinin ekleri , bunları hazırlayan mühendislerin sorumluluğunda olup zaten sizleri yönlendirecektir. Rapor ve projenin onayından önce sisteme asıl yüklemeniz gereken mali yeterlilik var ki, özellikle en sona bıraktım.  En yüksek mali yeterlilik gösterilmesi zorunlu olan  IV-B , IV-C, IV-Ç gruplarında çalışmak isteyen ruhsat sahipleri 5.751.703,00 TL lik mali yeterliliği referans mektubuyla göstermek zorunda. Eğer ki bunu gösteremiyorsanız zaten işletme talebi de yapamayacaksınız demektir. Aşağıda ki tabloda her grubun kendi asgari mali yeterlilik bedelleri belirtilmiştir.Umarız ki bu bedeller 2024 yılı için % 58,46 oranında arttırılmaz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum