Duygu Susamaz

Duygu Susamaz

[email protected]

II-B Gruplarında Ön ve Genel Arama Dönemi ...

17 Kasım 2023 - 12:32


İlk iki yazımda, maden ruhsatı kapatabilmek için yapılması gerekenleri kısaca değinmiştim ve hangi grup madenlere müracaat yapılabileceğini . Bu yazımda ilk etapta II-B grubu ruhsatlarından bahsetmek istiyorum.
II-B grubu ruhsatlarını,  Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar olarak sınıflandırmıştık. II-B Grubu ruhsatı olan Gerçek kişi/tüzek kişi ruhsatı aldıktan sonra , Maden Kanunu nezdinde neler yapması gerekiyor bunlara bakalım.
II-B grubu ruhsatları 2 yıllık bir süre için verilir. İlk yıl, Ön Arama Dönemi olarak adlandırılır ve arama ruhsatının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlar. İkinci yıl ise Genel Arama Dönemidir  İkinci yılın sonunda Genel Arama Raporu ve İşletme Projesiyle beraber İşletme Ruhsatı talebi yapmaz iseniz ruhsatınız iptal olmaktadır.  
Ön Arama Dönemi içerisinde, mineral/maden varlığının tespit edildiği birimlerden numune alınarak ön teknolojik analiz veya isimlendirmeye yönelik  analizi bir akredite laboratuarda yaptırıp, analiz  faturası ve analiz raporunu, aynı zamanda sahadan 3 farklı koordinata sahip lokasyondan çekilmiş koordinatlı fotoğrafların, numune alınan noktaların jeolojik ve topoğrafik harita üzerinde işlenmiş  şekliyle, YTK firması tarafından hazırlanan  ön arama raporunun ekine konulması istenmektedir.
Maden Kanunun 17. Maddesi 1. fıkrasına göre; "Ön arama süresi sonuna kadar, asgari faaliyetlerin tamamlandığını ve bu faaliyetlere ilişkin yatırım harcamalarını gösteren ön arama faaliyet raporunun verilmesi zorunludur. Bu süre içinde raporun verilmemesi hâlinde 20.000,00TL idari para cezası verilir. Genel Müdürlüğe verilen raporların veya yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması hâlinde eksikliklerin bir ay içinde giderilmesi ruhsat sahibine yazılı olarak bildirilir. Tebliğ tarihinden itibaren eksikliklerin bu sürede tamamlanmaması veya verilen raporların ya da yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması hâlinde de 20.000,00 TL idari para cezası verilir ve bir üst dönem olan Genel Arama Dönemine geçilir."denmektedir. İdari para cezası bedeli 2015 yılına göre belirlenen bedeldir, 2023 yılı karşılığı 126.110,00 TL dir. Daha üretime geçmeden yapmış olduğunuz  bir hata size büyük bir bedelle geri dönüş yapıyor.  
Genel Arama Dönemi için Maden Kanunun 17. Maddesi 2. fıkrasına göre ;
"Genel arama dönemi süresi sonuna kadar maden arama projesinde belirtilen maden kaynağına ilişkin bilgilerin ve bu dönemde yapılan arama faaliyetlerine ilişkin yatırım harcamalarını da gösteren genel arama faaliyet raporunun verilmesi zorunludur. Genel arama dönemi sonuna kadar ön arama ve genel arama faaliyet raporları ile yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin Genel Müdürlüğe verilmemesi halinde arama ruhsatı iptal edilir. Genel Müdürlüğe verilen ön arama ve genel arama raporlarının veya yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması hâlinde 20.000 TL(2023 yılı bedeli 126.110,00 TL) idari para cezası verilir ve eksikliklerin bir ay içinde giderilmesi ruhsat sahibine yazılı olarak bildirilir. Tebliğ tarihinden itibaren eksikliklerin verilen sürede tamamlanmaması veya verilen ön arama ve genel arama faaliyet raporları ile yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması halinde arama ruhsatı iptal edilir. II. Grup (b) bendi,  genel arama dönemi sonuna kadar işletme ruhsat talebinde bulunulmaması halinde ruhsat iptal edilir. "
Genel Arama Dönemi madenin genel özellikleriyle belirlenmesine yönelik arama dönemidir. Bu dönemde madenin kaynağının boyut, biçim, yapı, tenör/kalite ve muhtemel ekonomik beklentiler açısından kabul edilebilir bir güvenilirlik düzeyinde tahmin edilebilmesini sağlamaktır. Bunun için de kaynağa ilişkin kalite, devamlılık ve benzeri özellikleri ortaya çıkarmak için en az üç farklı noktadan 100 metre karotlu sondaj/el karot sondajı yapılması , karot sandıklarına karotların konması, sondaj loglarının hazırlanması, üç boyutlu modellemelerinin yapılması sondaj karotlarından metrajlar belirtilerek numune alıp,  ön teknolojik ve/veya tam teknolojik analiz yaptırılması, analiz rapor sonuçlarını, analiz faturasını,sondaj yapan firmanın faturasını, sondaj yapılan noktaların jeolojik ve topoğrafik harita üzerine işlenmesi,kaynak rezerv raporunun verilmesi gerekmektedir. Bu dönem sonunda madenin işletmeye hazır hale gelmesi halinde genel arama raporuyla beraber işletme projesi ve eklerinin de e-maden sistemine yüklenip işletme talebinde bulunması gerekmektedir.

*** Arama Ruhsatımı aldım üretime başlayabilir miyim?

  • Arama Ruhsatı döneminde üretim izniniz bulunmamaktadır. Üretim Yapabilmek için İşletme Ruhsatı ve İşletme İzniniz olmalı, sahanızda bir maden mühendisini Daimi Nezaretçi olarak atamış olmalı ve  e-sevk fişiniz olmalıdır.

***Arama ruhsatımı aldım , işletme ruhsatına geçmek istiyorum, hemen geçebilir miyim?
  • Hayır,geçemezsiniz. Maden Kanunu ve Uygulama Yönetmeliğine göre belirtilen asgari faaliyetleri tamamlamanız ve kaynağı ortaya çıkartmanız gerekmektedir. Bunları ne kadar kısa sürede tamamlarsanız işletme talebi yapabilirsiniz.

*** Sondaj yapmak istediğim alan Özel Mülkiyet/Mera/Orman/Hazine alanı içerisinde kalıyor.Ne yapmam lazım?
  • Arazi mülkiyet izninize göre, ilgili kurumu bilgilendirmek ve izninizi almak zorundasınız. Özel mülkiyet alanlarında mutlaka muvafakatname almalısınız.  Yapacağınız arama faaliyetine göre ceza şekilleriniz farklı olacaktır.

*** Bu işlemleri yaparken illa bir YTK firmasından hizmet almak zorunda mıyım, bünyem de mühendislerim var ?
  • Aldığınız ruhsatın devamlılığını sağlayabilmek , Maden Kanunu ve Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğine göre işlemlerinizin ruhsat hukukunuza göre zamanında raporlanması ve ilgili uyarıların yapılması için zorundasınız.Bünyenizdeki mühendis saha mühendisi olduğundan YTK firmasına bağlı değildir.

***   YTK hizmeti bedelleri çok pahalı!
  • Hayır değil. Size ve ruhsatınıza hizmet eden YTK size danışmanlık hizmeti vermekte olup , ruhsatınıza uygulanacak idari para cezalarından daha düşük bedellere hizmet vermektedir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum