Duygu Susamaz

Duygu Susamaz

[email protected]

Döküm alanım açık çıktı, alanımı belirledim, müracaat aşamasına geçmek istiyorum …

15 Kasım 2023 - 11:13 - Güncelleme: 15 Kasım 2023 - 11:17


Döküm alanım açık çıktı, alanımı belirledim, müracaat aşamasına geçmek istiyorum …
Bu noktada kapatacağınız madeni şahıs(gerçek kişi) olarak mı, şirket(tüzel kişi) olarak mı kapatacaksınız bunu netleştirmeniz gerekmektedir. Şahıs da olsanız, şirkette olsanız KEP ve UETS adreslerinizin olması gerekmektedir. Bunlar olmadan müracaat yapamıyorsunuz. Saha kapatma işlemini bilmiyorsanız , bu işlemleri yapan YTK (Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilik) bürolarına vekaletname vererek onların kanalıyla müracaatınızı yapabilirsiniz.
Her şeyiniz tamamsa, ilgili kurumun (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) e-maden uygulaması üzerinden , kapatacağınız alanın ili,ilçesi, köyü, kapatacak şahıs/şirketin vergi dairesi vb. gibi bilgileri girerek ilk aşamasını tamamlıyorsunuz. Sisteme müracaat koordinatlarını girebilmeniz için  işletme ruhsat taban bedelini yatırmanız gerektiğini bildirir. Tahakkuk sizin adınıza bankada gözükür. Vergi numarası/T.C. Kimlik numarası/Tahakkuk numaranızdan birini girerek internet bankacılığından ödemenizi yapmanız daha kolay olmaktadır. ( Yatırmanız gereken tüm bedeller devlet bankaları tarafından yatırılmasına göre ayarlanmıştır. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Vakıfbank sistemini kullandığı için bizler bu bankadan işlemleri yapmayı tercih ediyoruz. Diğer bankalardan yapmış olduğunuz ödemeler sisteme geç işlendiğinden zaman kaybı yaratabiliyor)İşletme Ruhsat Taban Bedelini (63.052,00 TL) yatırdıktan sonra , koordinat girişleri yapılarak sahanızı kapatabiliyorsunuz. Kısa bir süre içerinde de sistemden Müracaat Sonuç Raporunuzu alabiliyorsunuz.
Müracaat işleminden sonra , Maden Kanunu size 2 aylık bir rezerve süresi verir, bu süre sizin ruhsat müracaatını yaptığınız günden başlayarak , 2 aylık süreyi kapsamaktadır. 2 aylık süre sonunda aşağıda paylaştığım tabloyu tamamlamak zorundasınız.

Ruhsat Bedeliniz, almış olduğunuz Müracaat sonuç Raporunuzda yazmaktadır. Ön İnceleme Raporu ve Maden Arama Projesi Raporunun YTK personeli tarafından hazırlanması gerekmektedir. Bu durumda bir YTK firmasıyla sözleşme imzalamanız ve onlara vekaletname vermiş olmanız durumunda hem bahsettiğimiz 2 raporu hem de kanun gereği verilmesi zorunlu olan jeolojik ve topoğrafik haritaları sizin adınıza hazırlayıp e-maden istemine diğer evraklarla beraber yüklemesini yapacaktır. Mali yeterlilik kısmına birazdan geçeceğim. Her şeyi tamamladınız bitti mi? Tabiiki bitmedi , bunun dışında müracaatı yapan gerçek/tüzel kişi  22/a borcu yoktur yazısını, tüzel kişiler adına ek olarak, firma durum belgesi ve ortaklık payını gösteren belgeyi de Ticaret odasından/Ticaret Sicil Müdürlüğünden  almak ve sunmak zorundadır. Tüzel kişilerde istenen gazetelerse Ticaret Odası/Ticaret Sicil Müdürlüğünden  onaylı olmak zorundadır- geçerliliği 6 aydır.6 ay sonra yapmış olduğunuz bir müracaatınız varsa tekrardan bu gazeteleri Ticaret Odası/Ticaret Sicil Müdürlüğünden  onaylı almak zorundasınız.
Madencilerin en çok sıkıntıya girdiği nokta olan Mali Yeterlilik belgeleri kısmına başlayalım o zaman J Paylaştığım Banka Referans Mektubu Örneğinin ne bir eksiğini, ne de fazlasını veremiyorsunuz. Çünkü kalıp bu ,bu olmalı… Mektup Numarasını yazmayı falan unutursa bankacı, size yine banka yolları gözüküyor.

08.06.2023 tarihli duyuruya  göre..Bu belgeyi aldınız diyelim,15 gün içerisinde Mapeg sistemine bunu işlemek zorundasınız. Daha önce X bankasından aldığınız ve kabul olan Mali Yeterliliğiniz varsa burda da sıkıntı çıkıyor.Duyurunun 10. Maddesi ,Mali yeterlilik belgeleri Genel Müdürlüğe sunulurken aynı TC kimlik numarası ve vergi numarasına ait geçmiş müracaatlar için kullanılan bedellerin, yüklenecek mali yeterlilik bedelinden azaltılarak kullanılabilir mali yeterlilik miktarına yansıtılacağı göz önünde bulundurulması gerekmekte olup geçmiş dönemde kullanım yapılan mali yeterlilik tutarlarına ilaveten yeni yapılacak talep için gerekli mali yeterlilik bedeli toplamında mali yeterlilik sunulması gerekmektedir, demektedir.  Duyurunun tamamını https://www.mapeg.gov.tr/Home/Announcement/2421-Mali-Yeterlilik  buradan okuyabilirsiniz.

Bu minnak tablomuzda, arama ruhsatı almak için vermeniz gereken mali yeterlilik bedelinin en asgarileri.  İşletme Ruhsatı alabilmek için bir tablomuz daha var ki, onu sonra paylaşacağım.
2 aylık süre zarfında müracaatınız için kanun gereği istenen tüm kıstasları tamamladınız ve sisteme yüklediniz ilgili Genel Müdürlük personelleri raporlarınızı inceleyip bir eksiklik bulamazsa raporlarınız onaylanır ve ruhsat almaya hak kazanırsınız demeği çok isterdim ama öyle bir şey yok maalesef. Ruhsat kapatan gerçek veya tüzel kişi olarak önce bir sorgudan geçmeniz gerekiyor, eğer ki ruhsat almanızda sakınca bulunmazsa ETKB Taşınmaz Komisyonu olumlu olarak Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne gönderir ve ruhsatınız çok kısa bir süre içerisinde e-maden sistemine işler. (Burada rica etmek zorundayım bizlere ve kurum personellerine lütfen ne zaman geliri sormayın çünkü 15 gün içinde gelen de var, 1 ay içerisinde gelen de var, 6 ay içerisinde gelen de var. Komisyonun sicil sorgusu ne zaman biterse o zaman geliyor ve bizler bunu öne çekemiyoruz)   Olumsuz gelenlerde direk mahkeme yoluna başvurur. Bu nokta da davayı kazanıp, kazanmayacağınız da net değil maalesef.  Bu konu da Maden Kanunu ve Uygulamasını, işleyişini bilen bir avukatla çalışmanızı önermekten başka bir şey gelmiyor elimden …

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ümit uzunhasanoğlu
    10 ay önce
    Maden hukuku ve Danışmanlığı açısından yaptığınız bu katkı bence çok yararlı bir bilgi.Yazılarınızın devamını bekleyeceğiz.Tebrikler