Vermont, Fosil Yakıt Şirketlerine İklim Zararlarının Bedelini Ödetecek İlk ABD Eyaleti Oldu

Fosil yakıt şirketlerinden kaynaklanan iklim zararlarının bedelini ödeme yükümlülüğü getiren bir yasayı kabul eden ilk ABD eyaleti Vermont, çevre kampanyacıları için önemli bir zafer kazandı.

Vermont, Fosil Yakıt Şirketlerine İklim Zararlarının Bedelini Ödetecek İlk ABD Eyaleti Oldu
30 Ağustos 2024 - 11:38 - Güncelleme: 02 Eylül 2024 - 10:18

Kuzeydoğu eyaleti olan Vermont, milletvekillerinin bölgedeki sera gazı emisyonlarından petrol ve gaz şirketlerini sorumlu tutmayı ve maliyetleri üstlenmelerini sağlayacak yasa tasarısını kabul eden birkaç eyaletten biri oldu.

İklim kampanyası grubu Make Polluters Pay'in sözcüsü Jamie Henn, "Vermont tarih yazdı" dedi. "İlk defa bir eyalet, Big Oil'den (büyük petrol şirketlerinden) iklim zararlarından kendi payına düşeni ödemesini istiyor."

Yeni yasa, şirketlerin devretmesi gereken dolar tutarını belirtmese de, eyalet mali işler sorumlusuna Ocak 2026'ya kadar Vermont sakinlerine yaklaşık son yirmi yıldaki sera gazı emisyonlarının toplam maliyetini özetleyen bir rapor sunmasını emrediyor. Değerlendirme, devletin doğal kaynaklarla ilgili kurumuyla birlikte gerçekleştirilecek ve bu emisyonların halk sağlığı, doğal kaynaklar, tarım, ekonomik kalkınma ve konut üzerindeki etkilerine bakılacak.

Maryland, Massachusetts, New York ve California gibi diğer eyaletler de benzer yasa tasarılarını uygulamaya koymaya çalıştı ancak henüz eyalet yasama organlarını geçirmeyi başaramadı. Genel olarak bu çabalar, su kaynaklarını kimyasallarla kirleten şirketlere uygulanan uzun süredir devam eden "kirleten öder" ilkesine dayanıyor.

Vermont'un Cumhuriyetçi Valisi Phil Scott, tasarının imzalamadan yasalaşmasına izin verdi ve "'Büyük Petrol'ü üstlenmenin hafife alınmaması gerektiği" uyarısında bulundu. Scott, küçük devletin sektörü tek başına üstlenmesinin maliyetlerinden endişe duyduğunu belirtti.

Yeni mevzuatın muhtemelen fosil yakıt şirketlerinden kaynaklanan maliyetli yasal zorluklarla karşı karşıya kalması bekleniyor. ExxonMobil yorum talebine hemen yanıt vermezken, Chevron yorum yapmayı reddetti. Bir endüstri lobi grubu olan Amerikan Petrol Enstitüsü, Vermont yasasının "Amerika'nın enerji avantajını baltalamaya yönelik koordineli bir kampanyanın bir başka adımını" temsil ettiğini söyledi.

Vermont yasası, Kaliforniya'nın Eylül ayında Exxon, Shell ve BP'nin de aralarında bulunduğu dünyanın en büyük petrol şirketlerinden birkaçına, fosil yakıtların yakılmasının gezegeni nasıl yok ettiği konusunda onlarca yıldır halkı aldattıklarını iddia ederek dava açma hamlesini takip ediyor. Hukuk davasında, petrol ve doğalgaz yöneticilerinin fosil yakıtlara güvenmenin felaket sonuçlara yol açacağını bildikleri ancak konu hakkında dezenformasyon yayınlayarak bilgileri gizledikleri iddia edildi. Aldatmacalarının, küresel ısınmaya toplumsal tepkinin gecikmesine yol açtığı ve bunun da Kaliforniya'da kuraklık, yayılan orman yangınları ve tarihi fırtınalar da dahil olmak üzere milyarlarca dolarlık hasara yol açtığı belirtildi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum