Uranyum üretimi Pinyon Madeninde başlıyor

Grand'ın Güney Yakası'na 10 milden daha yakın bir mesafede bir uranyum madeni üretime başladı. Onlarca yıl süren hazırlık çalışmalarının ardından ve kabile ve çevre gruplarının direnişinin ortasında geldi.

Uranyum üretimi Pinyon Madeninde başlıyor
08 Ocak 2024 - 12:30
Aralık ayı sonlarında Energy Fuels Resources, Baaj Nwaavjo I'tah Kukveni Büyük Kanyon Ulusal Anıtı içinde yer alan Pinyon Ovası Madeninde uranyum cevheri üretmeye başladığını duyurdu.
Şirket şu ana kadar ne kadar uranyum çıkarıldığını söylemedi ancak yavaş yavaş başladığını ve yılın ikinci yarısında tam üretime geçmeyi planladığını söyledi.
Energy Fuels'e göre, uzun süredir ertelenen madende üretime başlamanın ana nedeni, uranyum fiyatlarının pound başına neredeyse 16 yılın en yüksek seviyesi olması.
"Uranyum fiyatlarındaki önemli artış, ABD hükümetinin nükleer enerji ve nükleer yakıta verdiği destek ve karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel odaklanma nedeniyle Energy Fuels, büyük ölçekli uranyum üretimine yeniden başlıyor... Energy Fuels, dünya çapında güvenilir bir ürün olarak tanınmaktadır. Energy Fuels Başkanı ve CEO'su Mark Chalmers bir basın açıklamasında, "En yüksek çevre, güvenlik ve verimlilik standartlarına göre çalışan ABD'li uranyum tedarikçisi" dedi.
Eskiden Kanyon Madeni olarak bilinen Pinyon Ovası Madeni, onlarca yıldır su kaynakları üzerindeki olası etkilerden endişe duyan kabilelerin ve çevre gruplarının güçlü muhalefetiyle karşı karşıya kaldı.
"Yeni ulusal anıtın içinde Pinyon Ovası Madeni'nin başlatılması ve kabilelerin ve yerel topluluğun, yeri doldurulamaz kültürel ve çevresel kaynaklara ilişkin endişeler nedeniyle on yıllardır süren muhalefetine rağmen, Amerika'nın köhne, sömürgecilik odaklı madencilik yasalarında reform yapmak için önümüzde bulunan çalışmayı temsil ediyor." " dedi Grand Canyon Trust'ın enerji direktörü Amber Reimondo. "Bu modası geçmiş yasalar olmasaydı, Pinyon Ovası Madeni büyük olasılıkla bugün ilerlemeyecekti."
Şirket, bir yıl içinde Colorado ve Wyoming'deki madenlerin yanı sıra güneydoğu Utah'taki iki tesiste de uranyum üretimine başlayacağını açıkladı.
Geçtiğimiz yaz Başkan Joe Biden, bölgedeki yüzlerce yeni uranyum madenciliği iddiasını kısmen önlemek amacıyla Büyük Kanyon Ulusal Parkı'nın bitişiğindeki yaklaşık 1 milyon dönümlük Baaj Nwaavjo I'tah Kukveni Büyük Kanyon Ulusal Anıtı'nı ilan etti. Anıtın içinde yer alan Pinyon Ovası Madeni'nin mevcut iddiası nedeniyle işletmeye devam etmesine izin verildi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum