Ural: Doğalgaz Şanlıurfayı daha cazip kılıyor

Aksa Şanlıurfa Doğalgaz Şirket Müdürü Muhammed Nezih Ural, doğal gaz şebekesinin yayılmasıyla sanayileşmenin de hızlandığını belirterek “Doğal gaz yatırımcılar açısından Şanlıurfa’yı daha cazip hale getiriyor” dedi.

Ural: Doğalgaz Şanlıurfayı daha cazip kılıyor
24 Mart 2024 - 20:31

Türkiye’de doğalgaz kullanımı hem coğrafi olarak yayılıyor hem de kullanıcı profili genişliyor. Son 20 yıl içinde doğalgaz ile tanışan illerden biri de Şanlıurfa. 2006 yılında kurulan Aksa Şanlıurfa Doğalgaz, halen merkezdeki Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinin yanı sıra Akçakale, Birecik, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Hilvan, Viranşehir, Siverek ve Bozova’dan oluşan 11 civar ilçe ile organize sanayi bölgelerine kadar talebin oluştuğu her noktaya gaz ulaştırıyor. Aksa Şanlıurfa Doğalgaz’ın görev bölgesinde son beş yılda 1 milyar metreküpe yakın doğalgaz tüketildi. Bölgedeki abone sayısı ve işlettiği şebeke uzunluğu da giderek artıyor. Aksa Şanlıurfa Doğalgaz Şirket Müdürü Muhammed Nezih Ural, Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı.

2023’te abone ve sayaç sayınız ne kadar arttı?

İl genelinde vatandaşlarımızdan doğal gaza yoğun bir talep var. Aksa Şanlıurfa Doğalgaz’ın abone sayısı 2022 yılında 215 bin idi. Geçtiğimiz yıl bu sayı yüzde 14’lük bir artışla 246 bine yükseldi. Aynı şekilde sayaç sayımız da arttı. Sayaç sayımız 2022 yılında 159 bin 927’ydi, 2023 yılında yüzde 20 artışla 192 bin 356 bin oldu.

2023 yılını nasıl geçirdiniz, biraz anlatır mısınız?

2023, Aksa Şanlıurfa Doğalgaz için oldukça hareketli geçti. Gaz dağıtım şebekemiz bir önceki seneye göre yüzde 20 artışla 1845 kilometreye ulaştı. Bu bizim için önemli bir rekor. Vatandaşlarımızı doğal gaz konforuyla buluşturmak için detaylıca oluşturduğumuz planlarımızı sistematik bir şekilde hayata geçiriyoruz.

Şebeke uzunluğu neden bu kadar arttı?

Yeni yerleşim birimlerine de hizmet götürmeye başladık. Yılın başında Bozova ilçesinde başladığımız altyapı çalışmalarını yıl içinde tamamlayarak vatandaşlarımızı doğal gazla buluşturduk. Viranşehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) yatırım çalışmalarımızı da tamamladık. Yerleşkedeki 33 tesise gaz ulaştırabilmek amacıyla 9 bin 500 metrelik boru döşedik. Şanlıurfa OSB de doğal gazın gelişiyle yatırımcılar için de daha cazip hale geldi.

Doğal gaz OSB’nin cazibesini neden arttırıyor?

Aslında doğal gaz ulaştığı her yerde önemli etkilere yol açıyor. Doğal gazın ulaşması OSB’lerdeki faaliyetleri de canlandırıyor. Yani bizim faaliyetlerimizle birlikte sanayileşme de hızlanıyor. Aslında biz, enerji çeşitliliğine getirdiğimiz avantajla sanayi yatırımlarının hızlanmasına ve buna bağlı olarak istihdamın artmasına katkı sağlıyoruz.

Bu enerji kaynağı sanayici için neden bu kadar cazip peki?

Doğal gaz üretim maliyetlerine etkisinden tutun da sağladığı bir dizi konfora kadar yatırımcılar açısından Şanlıurfa’yı daha cazip hale getiriyor. OSB’ler geliştikçe artan üretim, güçlü Şanlıurfa güçlü ülke ekonomisi demek. Bunun yanında OSB’lerde temiz hava sahasının oluşmasına katkıda bulunuyor olmak bizi ayrıca motive ediyor.

Şanlıurfa’da doğal gaz talebini hangi faktörler etkiliyor?

Bölgemizde her ne kadar doğal gaza yönelik önemli bir talep artışı yaşansa da sıcaklık son iki yıldır mevsim normallerinin üzerinde. Bu durumun ortalama tüketimi etkilemesi kaçınılmaz. Tüketimi belirleyen etkenlerin başında mevsimsel koşullar geliyor. Şanlıurfa’da kış soğuk ve sert geçiyor ama dünya genelinde olduğu gibi küresel ısınmanın hava sıcaklıklarına etkisi burada da hissediliyor. En soğuk dönem olan Aralık, Ocak ve Şubat ayları doğal gaz tüketiminin en yüksek seyrettiği zaman aralığı.

Kapısına ulaştığı halde gaz kullanmayan vatandaşlara ne söylemek istersiniz?

Isınma ihtiyacını diğer yakıtlara göre daha zahmetsiz ve ekonomik bir şekilde karşılaması doğal gazın tercih edilmesinde önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Doğal gaz şehirlerimizde daha solunabilir hava demek. Doğalgaz konfor sağlarken bütçeyi koruyan bir yakıt.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası nasıl bir yol haritası izlediniz?

Depremin etkisine maruz kalan taraf olsak da görevlerimizi eksiksiz ve hızla yerine getirdik. Doğal gaz, yaşamın ve üretimin olağan akışında devam etmesinin sağlanması için çok önemli bir girdi. Acil eylem planlarımızı hızla devreye alarak şebekemizi kontrol ve gözlem altında tuttuk. Uzman ekiplerimiz OMD (Optical Methane Detector) tip kaçak arama cihazıyla donatılmış araçlarla, bu araçların giremediği bölge ve sitelerde de hassas el detektörleri ile şebekelerimizin kontrolünü gerçekleştirdi.

Afet ve acil durumlara yönelik özel çalışma ve uygulamalarınız neler?

Doğal gaz şebekemizin güvenliğini en güncel uygulamalarla sağlıyoruz. Risklere kati suretle geçiş oluşturmuyor, güvenli gaz arzından taviz vermiyoruz. Yangın ve deprem gibi dış etmenler nedeniyle yaşam alanlarında gaz açığa çıkmaya başlarsa kurduğumuz emniyet sistkemleri anında devreye girerek gaz akışını otomatik olarak kesiyor. Daha büyük bir alanı etkileyen afetlerde bölgesel kesintiler uygulanıyor. Farklı risk seviyelerine göre en uygun alarm sistemleri devreye giriyor, hareket planlarına göre aksiyon alınıyor. 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum