Türkiye ve Somali, petrol-doğalgaz alanında iş birliği anlaşması imzaladı

Türkiye ve Somali, iki ülke arasındaki ekonomik, güvenlik ve savunma ilişkilerinde yaşanan büyük sıçramanın ışığında hidrokarbonların geliştirilmesine ilişkin yeni bir anlaşma imzaladı.

Türkiye ve Somali, petrol-doğalgaz alanında iş birliği anlaşması imzaladı
10 Mart 2024 - 17:31

Anlaşma, dün Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından İstanbul’da imzalandı.

Somali Petrol Bakanı Abdirizak Mohamed, ilk resmi yorumunda X platformundaki hesabından şunları söyledi: “Bugün Türkiye ile Somali arasında hidrokarbonlara ilişkin hükümetlerarası bir anlaşma imzalandı. Türkiye’nin Somali’de hidrokarbon gelişimini hızlandırma konusundaki desteğini takdir ediyoruz.” 

Somali Petrol Bakanı, anlaşmanın imzalanması sırasında kendisini İstanbul’da ağırlayan Türkiye Enerji Bakanı Alp Arslan Bayraktar’a teşekkür etti. 

Bakan Bayraktar, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, Somalili mevkidaşı Mohamed ile Somali’nin kara ve açık deniz bloklarında petrol ve doğal gaz alanında ikili iş birliğini geliştirmeye yönelik görüştüklerini belirtti. 

Bayraktar paylaşımda, “Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile Somali’nin kara ve açık deniz bloklarında petrol ve doğal gaz alanında ikili iş birliğini geliştirmek üzere bir hükümetler arası anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladık. Bu anlaşma ile Somali’nin sahip olduğu kaynakları Somali halkına kazandırmak üzere ortak faaliyetler gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki varlığını enerji alanındaki yeni iş birlikleri ile güçlendirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

Anlaşma şartlarına ilişkin herhangi bir detay açıklanmadı. 

Jeosismik araştırmalar, Somali’nin en az 30 milyar varil petrol ve doğalgaz rezervine sahip olabileceğini, ancak uluslararası raporlara göre ayrıntılı araştırmaların genellikle 3 ila 5 yıl sürdüğü ve üretimin ancak bundan sonra başlayabileceği için bu kaynakların geliştirilmesinin zaman alacağını gösterdi. 

2022’de Somali hükümeti, ABD merkezli Kıyı Şeridi Araştırma Şirketi ile yedi açık deniz bloğu için bir arama anlaşması imzaladı. Sondajın 2025 yılında başlaması planlanıyor. 

Anlaşma, Türkiye ile Somali’nin 8 Şubat’ta iki ülkenin savunma bakanları arasında savunma ve ekonomik iş birliğine ilişkin çerçeve anlaşması imzalamasının ardından geldi. Çerçeve anlaşması Parlamento ve hükümet tarafından onaylandı ve aynı ayın 21’inde Somali Devlet Başkanı tarafından imzalandı. 

Analistler, Türkiye’nin Somali’ye hidrokarbon gelişimini hızlandırma konusunda yaptığı destek anlaşmasının, savunma ve ekonomik çerçeve anlaşmasının bir parçası ve uzantısı olduğunu değerlendiriyor.  

Somalili ekonomi analisti Mohamed Khalif, Al-Ain News’e şunları söyledi:

“Somali ve Türkiye’nin doğal deniz petrol ve gaz kaynaklarından yararlanma çabaları, Somali deniz kuvvetlerinin inşasını ve deniz kaynaklarının her alanda ikili anlaşmalara uygun olarak ortak işletilmesini öngören on yıllık çerçeve anlaşması çerçevesindedir.” 

Ekonomik analist, Türkiye’nin ekonomik, ticari, güvenlik ve askeri ilişkileri pekiştirerek Somali’yi Afrika kıtasına açılan kapısı olarak gördüğüne inanıyor. 

Ekonomik analist, anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir atılım olduğunu ve resmi olmayan tahminlere göre şu anda yılda yaklaşık 100 milyon dolar tutarındaki Somali pazarındaki doğrudan Türk yatırımlarının akışını artırdığını düşünüyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum