Türkiye'nin Maden İhracatında Gerileme: 11 Ayda 5.24 Milyar Dolar

Türkiye, 2023'ün ilk 11 ayında maden ihracatında 5 milyar 241 milyon dolarlık bir hacme ulaştı. Ancak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaşanan yüzde 11.76'lık bir gerileme dikkat çekiyor.

Türkiye'nin Maden İhracatında Gerileme: 11 Ayda 5.24 Milyar Dolar
14 Aralık 2023 - 14:22

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Öksüz, maden ihracatındaki düşüşü, ABD ve Avrupa ülkelerine olan satışlardaki gerilemenin etkisiyle açıkladı. Öksüz, Çin'e yapılan ihracatın, bu düşüşü bir nebze olsun dengelediğini ifade etti.

Geçen yılın aynı döneminde 5 milyar 939 milyon dolar olan maden ihracatının, bu yılın ocak-kasım döneminde 5 milyar 241 milyon dolara gerilediğini belirten Vedat Öksüz, özellikle metalik cevherler ve doğal taşlar kategorilerindeki düşüşlere dikkat çekti. Metalik cevherlerin ihracatında yüzde 10.83'lük bir düşüş yaşanırken, doğal taşlar ihracatında ise bu oran yüzde 12.47 olarak kaydedildi.

Öksüz, pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte Çin'e yapılan maden ihracatında yüzde 11.37'lik bir artış yaşandığını ifade etti. Ancak, küresel gerilimlerin dünya ekonomisine olumsuz etkilerinin arttığı bir dönemde, Türkiye'nin maden ihracatındaki düşüşü önlemek için çalışmalara devam edeceklerini vurguladı. İMİB olarak birim fiyatları daha düşük seviyelerde seyreden metalik cevherlerdeki değer kaybını dikkate alarak, ihracatın artması için çaba harcamaya devam edeceklerini belirtti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum