Türkiye Ekonomik Temellerini Madencilik Sektörü ile Güçlendirecek

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, Türkiye'nin ekonomik temellerini daha da güçlendirmek amacıyla enerji ve maden sektörlerine odaklandığını belirtti

Türkiye Ekonomik Temellerini Madencilik Sektörü ile Güçlendirecek
12 Ekim 2023 - 16:52

 Balıkçı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından benimsenen "Milli Enerji ve Maden Politikası"nın, enerji arz güvenliğinin artırılması, yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı ve öngörülebilir piyasa koşullarının oluşturulmasına dayandığını vurguladı.

Son 10 yılda teknolojik dönüşümün hızlandığını ve bu dönüşümün ihtiyaç duyduğu enerji ve ham madde kalitesi nedeniyle madenciliğin daha da önemli hale geldiğini belirten Balıkçı, bu sektörün geleceği için üretkenlik ve verim artışına odaklı AR-GE projelerine ağırlık vermenin önemli bir yatırım olacağını ifade etti.

TENMAK'ın enerji, nükleer ve maden teknolojileri alanlarında Türkiye'nin inovasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla 2020'de kurulduğunu hatırlatan Balıkçı, kurumun faaliyetleri hakkında şunları söyledi: "TENMAK'ın enstitülerinden ikisi bor araştırmaları enstitüsü (BOREN) ve nadir toprak elementleri araştırma enstitüsü (NATEN) maden teknolojileri alanında faaliyet göstermektedir. Bu enstitülerimizde bor ürün ve teknolojilerinin araştırılması ve geliştirilmesi, nadir toprak elementleri ve kritik minerallerin eldesi, bunların kullanım alanlarının genişletilmesi için değerli uç ürünlere dönüştürülmesine yönelik projeler yürütülmektedir."

Balıkçı ayrıca, nadir toprak elementleri ve bor teknolojilerine yönelik ulusal yol haritası çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını ve ülkemizin bu madenlerle ilgili teknolojik hedeflerini yıl sonuna kadar açıklayacaklarını sözlerine ekledi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum