Türkiye'deki Ekoloji Örgütleri Meclis'e Çıkarma Yaptı

Türkiye'nin farklı illerinden gelen ekoloji örgütleri, yerel seçimler öncesinde mevcut kömürlü termik santrallerin 2030 yılına kadar kademeli olarak kapatılmasını talep eden "Kömürden Adil Çıkış: Hedef 2030" bildirisini Meclis'e taşıdı.

Türkiye'deki Ekoloji Örgütleri Meclis'e Çıkarma Yaptı
21 Şubat 2024 - 21:01

Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ve Saadet Partisi ile yapılan görüşmelerde, kömür madenciliği ve kömürlü termik santrallerin bölgede yarattığı olumsuz etkiler dile getirildi.

Ziyaretlerde, kömürün toplum için artık vadesini doldurduğuna vurgu yapılırken, 2030'a kadar mümkün olan bir enerji dönüşümüne dikkat çekildi. Karar alıcılardan, işsizlik, güvencesizlik, sağlıksızlık gibi sorunları önlemek amacıyla planlı ve kademeli bir kömürden çıkış planı hazırlanması talep edildi.

Geçen sene bir araya gelen 17 kurumun oluşturduğu "Kömürden Adil Çıkış: Hedef 2030" bildirisi, Meclis'te gerçekleşen görüşmelerde partilere detaylı bir şekilde sunuldu. Örgütler, Türkiye'deki kömürün mevcut durumu ve dünya genelindeki adil geçiş örneklerini içeren bir bilgi notunu da partilere iletti.

Bildiride, mevcut kömürlü termik santrallerin 2030'a kadar kademeli olarak kapatılması, yeni kömür santralleri ve maden izinlerinin iptal edilmesi, kömür madeni genişletmelerinin durdurulması gibi talepler bulunuyor. Ayrıca, kömür bölgelerinde yaşanan ekolojik yıkımın onarılması ve krizlere dirençli bir toplum oluşturulması için politika önerileri de bildiride yer alıyor.

Heyet, yarın Demokrasi ve Atılım Partisi ile diğer partilere görüşme yapacak.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum