TMMOB Trabzon İKK'dan Araklı Çıkışı ! "Turizm Bölgesi Mi Maden Sahası Mı?"

TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu, turizm bölgesi olarak anılan Araklı Pazarcık’ta yürütülen maden çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Trabzon İKK, “Trabzon- Araklı Pazarcık Turizm Alanı Mı? Maden Sahası Mı?” sorusunu yöneltti.

TMMOB Trabzon İKK'dan Araklı Çıkışı ! "Turizm Bölgesi Mi Maden Sahası Mı?"
04 Şubat 2025 - 14:24

TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu, turizm bölgesi olarak anılan Araklı Pazarcık’ta yürütülen maden çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Trabzon İKK, “Trabzon- Araklı Pazarcık Turizm Alanı Mı? Maden Sahası Mı?” sorusunu yöneltti.TMMOB Trabzon İKK’dan Araklı Çıkışı ! “Turizm Bölgesi Mi Maden Sahası Mı?”

Bahçecik Maden Sahası ciddi Riskler Barındırıyor

TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Prof. Dr. Ebru Çolak, ilgili TMMOB odaları ile birlikte Araklı’daki Bahçecik maden sahasına yönelik bir değerlendirme raporu hazırladıklarını bildirdi. Raporda Trabzon Araklı ilçesi sınırlarında bulunan Bahçecik Maden Sahasının, bölge için ciddi çevresel ve ekolojik riskler barındırdığı ortaya çıktı. Özellikle Trabzon-Araklı-Pazarcık Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi ile doğrudan ilişkilendirildiğinde, bu madencilik faaliyetinin getireceği olumsuzlukların yalnızca lokal değil, bölgesel ölçekte ciddi sorunlara yol açacağının açık olduğu ifade edildi.

Araklı Bahçecik İçin Bilimsel Rapor Hazırlandı

27 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete'de Trabzon-Araklı-Pazarcık Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi'nin, doğal güzellikleri, su kaynakları ve ekosistem bütünlüğü ile korunması gereken bir alan olarak belirlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Ebru Çolak, “Bu bölgenin hemen yanında yer alan Bahçecik Maden Sahası, burada gerçekleştirilecek madencilik faaliyetleri nedeniyle telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet vermesi olasıdır. Bu bağlamda TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu olarak, Trabzon-Araklı-Bahçecik maden sahası ve Trabzon-Araklı-Pazarcık Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek üzere bilimsel temelli bir değerlendirme raporu hazırladık.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi'nin hemen yakınında tespit edilen Bahçecik maden sahasının, bölgenin jeolojik ve hidrojeolojik yapısı üzerindeki olası etkilerini incelediklerini kaydeden Prof. Dr. Ebru Çolak, “Maden ruhsat sahası, Trabzon'un güneyinde, Araklı ilçesi sınırları içerisinde yer alırken, Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi de aynı bölgede bulunmaktadır. İki alan arasındaki en yakın mesafe kuş uçuşu yaklaşık 1.14 km'dir. Bu yakınlık, olası olumsuz etkileşimler açısından dikkat çekicidir. Bölgenin jeolojik ve hidrojeolojik özellikleri incelendiğinde; Bölgedeki akarsuların kaynağı genellikle yamaçlardan sızan yeraltı suları, yağışlar ve kar erimeleridir. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda akarsularda debi artışı gözlemlenmektedir. Karadere, bölgedeki en önemli akarsudur ve maden sahasını doğu-batı yönünde kesmektedir.” açıklamalarında bulundu.

Prof. Dr. Ebru Çolak, belirledikleri riskleri ve tehditleri ve etkileri ise maddeler halinde şu şekilde sıraladı: “

1.Çevresel ve Ekolojik Tehditler:

•Açık ocak madenciliği sırasında ortaya çıkacak ağır metaller ve diğer kimyasal atıklar, yağış suları ve yüzey sularının etkisiyle bölgedeki su kaynaklarına karışacaktır.

•Madencilik faaliyetleri sırasında yaşanabilecek bir kaza ya da doğal afet (heyelan, sel vb.), maden atıklarının arazinin eğiminden dolayı kütle hareketi ile akarsu yataklarına ulaşmasına ve dolayısıyla Karadeniz’e kadar ilerlemesine neden olabilir. Bu durum, maden sahasının kuzeybatısında yer alan turizm koruma bölgesini doğrudan etkileyecek ve akarsu yoluyla tüm havzayı ve denizi kirletebilecektir.

2.Turizm Bölgesine Etkisi:

•Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi ile Bahçecik Maden Sahası arasındaki mesafe oldukça kısadır. Bu nedenle madencilik faaliyetleri bölgenin turizm potansiyelini doğrudan tehdit etmektedir.

•Doğal güzellikleri ve ekoturizm açısından değerli olan alanın maden faaliyetleri nedeniyle zarar görmesi, Trabzon’un turizm kenti olma hedeflerine büyük bir darbe vuracaktır.

3.Su Kaynaklarına Zararları:

•Bölgede yüksek yağış rejimi ve eğimli arazi yapısı nedeniyle madencilik faaliyetlerinden kaynaklanacak kirleticiler hızla su kaynaklarına karışacaktır. Ayrıca, bölgede sık sık yaşanan sel, taşkın gibi doğal afetler de bu riskleri artırmaktadır.

•Karadere ve diğer akarsular, bölgedeki tarım ve içme suyu kaynakları açısından kritik öneme sahiptir. Madencilik faaliyetleri bu su kaynaklarını ciddi anlamda tehdit etmektedir.

4.Bölgenin Geleceği ve Turizm Potansiyeli Üzerindeki Etkiler:

•Trabzon’un geleceği planlanırken, öncelikli olarak turizm ve çevre odaklı sürdürülebilir kalkınma politikaları uygulanmalıdır. Trabzon'un turizm kenti olma hedefi doğrultusunda, doğal ve kültürel değerlerin korunması ve sürdürülebilir turizm uygulamalarının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda bu bölgede turizm önceliklendirilmeli, maden faaliyetlerinden kaynaklı olası kazalarda veya afet durumlarında bu bölgenin daha büyük bir felaketle karşılaşması olasılığı göz ardı edilmemelidir.

•Doğal yapının bozulması, yalnızca bugünü değil, gelecek nesilleri de etkileyecektir.

Trabzon’un Önceliği Turizm Olmalı

TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu olarak açıklanan öneri ise şu şekilde kaydedildi: “Maden sahasının işletilmesi sırasında en sıkı çevresel koruma politikalarının uygulanması, çevresel ve ekolojik tehlikelerin en aza indirilmesi gerekmektedir. Ancak, maden kazası ve doğal afet riskleri göz önünde bulundurulduğunda, bu tür faaliyetlerin bölgeye verebileceği zararların iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca zenginleştirme tesisinin yerinin, su kaynaklarına mümkün olan en uzak mesafede ve eğimi bu kaynaklara doğru olmayan bir alanda seçilmesi önemlidir.

Her ne kadar maden kaynakları ülkemiz açısından önemli olsa da, bu bölgemiz aynı zamanda turizm koruma ve geliştirme bölgesi olduğundan bir önceliklendirmenin olması elzemdir.  Trabzon'un önceliğinin turizm yatırımları olması gerektiğine inanıyoruz. Bölgenin doğal güzellikleri ve turizm potansiyeli göz önünde bulundurularak, uzun vadeli planlamalar yapılmalıdır. Koruma ve geliştirme bölgesi için ekoturizm kullanımına uygun alan kullanım kararları alınmalı, fiziksel çevre, istihdam, sosyal hizmetler ve örgütlenme gibi tüm bileşenleri içeren mekânsal kararlar oluşturulmalıdır. Halkın taleplerine cevap veren, kültürel ve doğal değerleri yaşatan, koruyan, üreten ve bölge istihdamına katkı sağlayan bir "alan yönetim" modeli geliştirilmelidir.”

Bahçecik Maden Çalışmalarındaki Faaliyetleri Derhal Durdurun

Trabzon İKK’dan yapılan çağrıda şunlar kaydedildi: “TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu olarak, Bahçecik Maden Sahası'nda yürütülmesi planlanan madencilik faaliyetlerinin derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Yetkilileri, turizm, çevre ve halk sağlığını tehdit eden bu girişime karşı sorumluluk almaya ve bölgenin korunması adına gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.

Trabzon-Araklı- Pazarcık mevkiinde bulunan turizm alanda yapılması planlanan madencilik faaliyetlerinin turizm alanına yakınlığından dolayı turizm, çevre ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturacağı için yetkilileri sorumluluk almaya ve bölgenin korunması adına gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.

Trabzon'un doğal ve kültürel zenginliklerini korumak hepimizin görevidir. Bu nedenle, tüm kamuoyunu ve ilgili kurumları, Bahçecik Maden Sahası’ndaki tehlikeye karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum