TMMOB'dan İzmir Tepkisi: Üzgün ve Öfkeliyiz

İzmir'de meydana gelen deniz taşkınına ilişkin TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden yapılan açıklamada, kentte yaşanan afetin ardında yıllara dayanan planlama hataları, rant odaklı arazi kullanımı ve kent planlamasındaki yanlışların etkili olduğu belirtildi. Açıklamada, afet odaklı kentsel değişim çağrısı yapılarak öncelikli yerleşim alanlarında afet güvenli konutların yapımına vurgu yapıldı.

TMMOB'dan İzmir Tepkisi: Üzgün ve Öfkeliyiz
01 Aralık 2023 - 11:49

Son dönemde ülke genelinde yaşanan yoğun yağışlar ve taşkınlar, İzmir'de özellikle kıyı kesimlerinde büyük maddi zarara neden oldu. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yaşanan afetin temel nedenlerine dikkat çekerek şu konularda açıklama yaptı:

  • Yaşanan afet, yıllar öncesine dayanan planlama hataları, sermaye ve rant odaklı arazi kullanımı, tarım alanlarının anayasa suçu işlenerek imara açılması ve kentin taşkın ovalarının gökdelen mezarlığına dönüştürülmesinin bir sonucudur.

  • İzmir körfezi, milyonlarca yılın birikimiyle oluşmuş doğanın bir armağanıdır. Ancak, bu verimli taşkın ovaları plansız bir şekilde kullanılarak kentin afete davetiye çıkaran bir bina cehennemine dönüştürülmüştür.

  • Sermaye odaklı anlayışın, deprem güvenli konutlardan ziyade afet güvenli kentlere ihtiyaç olduğu gerçeğini reddetmesi, yaşanan sorunlara katkı sağlamaktadır.

  • Kent planlamasında ilerleme kaydedilememesi, yeni bir milenyumun ilk çeyreğinde hala planlama eksiklikleri yaşanması utanç vericidir.

  • Yaşanan afetin sadece küresel iklim değişikliği sonucu olmadığı, aynı zamanda jeolojik çağlar boyunca yaşanan iklim değişikliklerinin de etkili olduğu unutulmamalıdır.

  • Sadece kentleri değil, sahibi olmayan ve sesini duyuramayan yoksul köyleri de tehdit eden afet, bölgedeki plansız yerleşim ve dere ıslahı eksikliğinin bir sonucudur.

Açıklamada ayrıca, bilim insanlarının uyarılarına dikkat edilmesi, afet odaklı kentsel değişimin hızlandırılması, öncelikli yerleşim alanlarında afet güvenli konutların yapımına öncelik verilmesi ve büyük kentlere göçün önüne geçilmesi çağrılarına vurgu yapıldı. TMMOB, yaşanan afetin sorumluluğunun bugünkü kent yöneticilerine ait olduğunu belirterek, afet odaklı kentsel değişimin bir an önce devreye sokulmasını talep etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum