Ticari Krediye İlgi Artacak

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ticari kredi talebinin bankalarda arttığını ve ikinci yarıyılın daha fazla kredi verilen bir dönem olacağını öngördü. Ayrıca, Aran ocak ayında parasal sıkılaşma politikalarının sona ereceğini belirtti.

Ticari Krediye İlgi Artacak
26 Ağustos 2023 - 10:23 - Güncelleme: 26 Ağustos 2023 - 10:38

İş Bankası'nın 99. kuruluş yıl dönümü nedeniyle İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'ın yaptığı açıklamalardan öne çıkan noktalar şunlar:

  • İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, finans sektörünün ve ekonominin durumu, Merkez Bankası kararları, parasal sıkılaşma politikaları, ticari kredilerin durumu gibi konulara değindi.

  • Aran, global çapta meydana gelen kırılganlıkların ve risklerin çok ciddiye alınması gerektiğini, bu kırılganlıkların dünya ekonomisinin yönünü etkilediğini ifade etti.

  • Türk bankacılık sektöründeki finansmana erişim probleminin, üretim ve ihracatı artıracak sektörlerde önümüzdeki dönemde çözülebileceğini söyledi. Ayrıca ticari kredi taleplerinin arttığını ve ikinci yarıyılın ticari kredi büyümesinin daha dengeli olduğu bir dönem olacağını öngördü.

  • Aran, IMF'nin önümüzdeki 5 yıllık büyüme tahmininin yüzde 3 olduğunu ve bu düşük büyümenin dünya ekonomisi için sorunlar yaratabileceğini belirtti. Ekonomi yönetiminin bu zorluklarla başa çıkmaya çalıştığını ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

  • Parasal sıkılaşma politikalarının kademeli olarak uygulanması gerektiğini ve faiz oranlarının enflasyon beklentilerine uygun şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti. Aran, 2023 başında parasal sıkılaşma politikalarının sona ereceğini düşündüğünü belirtti.

  • Aran ayrıca, bankaların aldığı makroihtiyati tedbirlerin dolaylı olarak vergi gibi maliyetler yarattığını ve bankaların bunun altında kaldığını söyledi.

  • İş Bankası'nın 99 yıl önce 2 şube ve 37 kişilik bir kadro ile kurulduğunu hatırlatarak, şu an Türkiye'nin en büyük özel bankalarından biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki şirketlerin verimsizliğinin önemli bir sorun olduğunu ve girişimciliğin verimliliği artırabileceğini belirtti.

  • İş Bankası Genel Müdürü, Orta Vadeli Program'ın (OVP) gerçekçi ve içsel tutarlılığa sahip olması gerektiğini söyleyerek, sürdürülebilir büyümeyi desteklemesi ve üretim, yatırım ve ihracatın nasıl destekleneceğini göstermesi gerektiğini belirtti.

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın göreve geldikten sonra gerçekçi ve kararlı bir tutum sergilediğini, önemli kararlar aldığını belirterek, Erkan'ın bu zor dönemde aldığı kararları takdir ettiğini ifade etti

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum