Teknoloji ve Mühendislik, Madencilik Atıklarının Azaltılması İçin Yenilikçi Yöntemler Geliştiriyor

Dünya genelinde artan enerji talebi, elektrikli araçlar ve temiz enerji sektöründeki nikel, lityum, ve kobalt gibi kritik metallerin talebini artırmaktadır. Ancak, bu madenlerin çıkarılmasıyla birlikte ortaya çıkan atık miktarı da endişe verici bir şekilde artış göstermektedir.

 Teknoloji ve Mühendislik, Madencilik Atıklarının Azaltılması İçin Yenilikçi Yöntemler Geliştiriyor
23 Kasım 2023 - 12:10 - Güncelleme: 23 Kasım 2023 - 18:30

Kanadalı mühendislik firması SNC Lavalin'in maden ve atık yönetimi müdürü Ljiljana Josic'e göre, daha derin yatakların kullanılması, düşük cevher kalitesi, ve genişleyen madencilik operasyonları gibi faktörler atık miktarının artmasına neden olmaktadır.

Josic, geleneksel depolama yöntemleri yerine kuru istifleme ve filtreleme tekniklerinin popülerlik kazandığını belirtiyor. Bu teknikler, atıkların susuzlaştırılmasını sağlayarak sürdürülebilir atık yönetimi için yeni bir çözüm sunmaktadır.

"Atıkların suyunun alınması, artıkları güçlendiren daha katı bir malzeme oluşturur. Yani, devasa bir baraj yerine, idare etmeniz gereken bir miktar su var ama bu daha küçük." diyen Josic, bu yöntemlerin su tasarrufu sağladığını ve su yönetimini kolaylaştırdığını ifade ediyor.

Atık yönetimi alanında bir diğer yenilik ise atıklardaki ince malzemelerin atık kaya ile birleştirilerek bir atık tesisi oluşturulması, yani ortak imha yöntemidir. Bu, alan optimizasyonu sağlayarak ayak izini azaltır ve daha fazla stabilite sunar.

Uluslararası madencilik danışmanlık firması O'Kane, su yönetimi, atık yönetimi, ve maden kapatma konularında hizmet veren bir firma olarak, atık yönetimi konusundaki çözümlerini tasarlarken su yönetimini kaynak kontrolü ile birleştiriyor.

O'Kane'in kurucusu Mike O'Kane, "Doğru atık yönetimi çözümlerini tasarlamak, su yönetimini kaynak kontrolü ile birleştirmek ve genellikle bir maden sahasında asidik liç ve asidik suyun nasıl üretildiğine ilişkin tartışmalarla başlıyor." diyor.

Ancak, bu yenilikçi yöntemlerin maliyeti de göz önüne alındığında, geleneksel barajlara göre daha fazla sermaye harcaması gerektirebileceği ifade ediliyor. Ancak uzmanlar, uzun vadeli faydaların bu maliyeti haklı çıkardığı konusunda hemfikir.

Josic'e göre, bu yeni atık yönetimi çözümleri, aynı zamanda tarihi atık barajlarının riskini ortadan kaldırabilir ve atıklardan değer elde etme potansiyeli sunabilir. Josic, "Eski barajlarda milyarlarca ton atık depolanıyor. Bu atıkların yeniden işlenmesi ve suyunun alınması durumunda, madencilik şirketleri atık havuzlarını bir sorumluluktan bir varlığa dönüştürebilir ve atıklardan değer bulabilir." diyor.

Bu yeni atık yönetimi çözümleri, su tasarrufu ve sürdürülebilirlik perspektifinden madencilik endüstrisine önemli avantajlar sunabilir. O'Kane'in başkan yardımcısı Miriam Clark, "Toprağın tüm yaşam döngüsünü yöneten tek bir planınız var. Kamyon yükünün nereye gideceğine karar verirken, yalnızca kaynak çıkarmadan elde edilecek en iyi sonucun ne olduğu perspektifini değil, aynı zamanda bu kamyon yükünün aradığımız yer şeklini oluşturmak için nereye gitmesi gerektiğini de göz önünde bulundurursunuz." diyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum