''Tahtacı'' Bürokratların borsa yatırımları Külliye'yi rahatsız etti
Devletin bürokratlarının aracılar vasıtasıyla borsada yatırım yapması Külliye'de rahatsızlık yarattı.
Odatv'nin edindiği bilgiye göre, borsaya yönelen milyonlar arasında devletin üst düzey bürokratları ve devlet kurumlarında görev alan genel müdürleri de yer alıyor. Söz konusu isimlerin aracılar vasıtasıyla borsada işlem yaptığı, bu durumun Külliye'de derin bir rahatsızlığa neden olduğu öğrenildi.
"TAHTACI" BÜROKRATLAR
Bürokratların borsada "tahtacılık" yaptığı öğrenildi. Borsada spekülatör dışında bir hissede en çok lot sayısına sahip kişiye "tahtacı" deniyor. "Tahtacı" hisseyi kâr realize etmek ya da tavana sürüp tabana çekerek hissede spekülasyon ve manipülasyon yapabilecek maddi olanağa sahip kişi anlamına geliyor.
Külliye'nin de borsada işlem yapan bu bürokratlar için harekete geçeceği ve Erdoğan'a verilmek üzere bir liste hazırlandığı Ankara kulislerinde konuşuluyor.
ERDOĞAN BORSA İSTANBUL'DA NE DEDİ
Geçtiğimiz günlerde Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İster siyasetçi, ister ekonomist, isterse simsar olsun, sermaye piyasalarını manipüle etmeye çalışan tamahkarlara meydanı boş bırakamayız." sözleri dikkat çekti.
BORSA İDDİALARI DAHA ÖNCE TAŞKESENLİOĞLU İLE GÜNDEME GELDİ
İsmi rüşvet iddialarında geçen AKP'nin eski milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu'nun geçtiğimiz günlerde boşandığı eski eşi, eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban'ın 2.5 milyon doları borsada batırdığı iddiası uzun süre gündemi meşgul etti.
Cumhuriyet gazetesinin Ağustos 2022'deki borsa çevrelerine dayandırdığı habere göre, Taşkesenlioğlu’nun eski eşinden talep ettiği 2.5 milyon dolarlık borç, ortak aile hesabından kendisinin ve ağabeyinin bilgisi dışında alınarak borsada batırılmasından kaynaklanıyor.
DEVLET MEMURLARI BORSADA İŞLEM YAPABİLİR Mİ
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28'inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında “Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar." ifadesi yer alıyor.
Bu kanun, memurlara ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı getiriyor.
BORSADAN İKİ GÜNDE 590 BİN KİŞİ KAÇTI, 610 MİLYAR TL YOK OLDU
Öte yandan, Borsa İstanbul'da son dönemde yaşanan büyük çalkantı, yatırım sayıları ve piyasa değerlerine de yansıdı. Bu haftanın ilk iki gününde borsada rekor sayıda kişi hesap kapattı.
590 BİN HESAP KAPANDI
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 22 Aralık Cuma günü 8 milyon 486 bin 149 olan borsadaki hesap sayısı, iki günde toplamda 590 bin 793 düşüşle 7 milyon 895 bin 356'ya geriledi.
Borsa İstanbul'da 22 Aralık Cuma günü biten haftada da 87 bin 327 kişi hesaplarını kapattı.
610 MİLYAR TL'LİK KAYIP
22 Aralık Cuma günü 10 trilyon 130 milyar TL olan borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri, 26 Aralık Salı günü 9 trilyon 520 milyar TL'ye geriledi.
Böylece iki günlük toplam piyasa değeri kaybı 610 milyar TL'ye ulaştı. Geçen hafta da borsada piyasa değerinde toplamda 260 milyar TL'lik kayıp yaşandı.
Odatv.com
FACEBOOK YORUMLAR