Sulak Alanlarda Organize Sanayi Bölgelerine İzin Veren Madde İptal Edildi
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye'de sulak alanlarda tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinin kurulmasına izin veren yönetmelik maddesini iptal etti.
Doğa Derneği, WWF-Türkiye ve Doğa Araştırmaları Derneği'nin başvurusu üzerine alınan karar, sulak alan ekosistemlerini koruma amacını güden bir dizi doğa koruma kuruluşu tarafından memnuniyetle karşılandı.
23 Ekim 2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 10. maddesi, sulak alanlarda tarımsal üretim temelli organize sanayi bölgelerinin kurulmasına olanak tanıyordu. Ancak bu değişiklik, çeşitli doğa koruma kuruluşları tarafından sulak alan ekosistemlerinin tehdit altında olabileceği endişeleriyle eleştirildi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, söz konusu maddenin sulak alanları destekleme amacını taşımadığını ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu belirterek, bu maddeyi iptal etme kararı aldı.
Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sulak alanların var olması ve su döngüsünün korunması için sulak alanları doldurmak değil, var olanları korumak ve kurutulan sulak alan ekosistemlerini restore etmek gerekiyor" dedi.
WWF Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula da kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Sulak alanlarla ilgili yasal düzenlemelerde yapılan bu ve benzeri girişimler, sulak alanların ve canlı türlerinin olduğu kadar biz insanların geleceğini de riske atıyor" dedi.
Doğa Araştırmaları Derneği Genel Müdürü Osman Erdem ise sulak alan ekosistemlerinin dünyadaki en değerli ekosistemlerden biri olduğunu vurgulayarak, sulak alanların korunmasının insanlığın geleceği için önemli bir yatırım olduğunu belirtti.
Bu karar, sulak alan ekosistemlerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının önemini vurguluyor ve çevre koruma çabalarına destek sağlıyor.
FACEBOOK YORUMLAR