SSR Mining: İliç'in temizlenmesi 300 milyon dolara mal olacak

Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninde 13 Şubat 2024'te meydana gelen trajik olay sonrasında, SSR Mining Inc. olayın ardından gelişmeler ve alınan önlemler hakkında bir açıklama yaptı.

SSR Mining: İliç'in temizlenmesi 300 milyon dolara mal olacak
09 Mayıs 2024 - 12:35 - Güncelleme: 09 Mayıs 2024 - 12:42

13 Şubat'ta, yaklaşık olarak 06:30 EST'de yaşanan olayda, Çöpler yığın liçi alanında önemli bir kayma meydana geldi. Bu acı olayın ardından dokuz kişiden haber alınamadı. 4 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla, beş meslektaşlarının kayıp olduğu, kurtarma çalışmalarının ise devam ettiği belirtildi.

SSR Mining, yaşanan bu zorlu dönemde kayıp meslektaşların aileleri ve Çöpler camiasıyla birlikte olduğunu ifade etti. Öncelikli hedeflerinin kayıp meslektaşların ailelerine ulaşmak olduğunu vurguladı.

Siyanürle işlenmiş toprak yığının kayması sonucu dokuz işçinin toprak altında kaldığı Çöpler altın madeninin temizlenmesi, madeni işleten şirketin yaptığı açıklamaya göre en az 250 ila 300 milyon dolara mal olacak.

Şirketin yayınladığı güncelleme, 31 Mart 2024 tarihinde sona eren ilk çeyreğe ait konsolide finansal sonuçları içeriyor. Güncellemede, kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve şimdiye kadar 4,2 milyon tonu Sabırlı Vadisi'nden olmak üzere 6,7 milyon tonun üzerinde yığın liçi malzemesinin yeniden yerleştirildiği belirtildi.

SSR Mining, yaşanan olayın ardından çeşitli Türk devlet kurumları, bakanlıklar, bağımsız uzmanlar ve dış danışmanlarla istişarelerde bulunarak bir iyileştirme planı üzerinde çalıştığını açıkladı. İyileştirme planının 2024 yılının ikinci çeyreğinde hükümetin onayına sunulacağı ve bu planın yer değiştiren yığın liçi malzemesi için kalıcı bir depolama tesisinin inşasını da içereceği belirtildi. Depolama tesisinin tasarımı, Doğu Depolama Tesisi olarak adlandırılan bir alanda yaklaşık 18 ila 20 milyon ton yer değiştirmiş malzemeyi barındırabilecek kapasitede olacak.

İyileştirme çalışmalarının, 31 Mart 2024 itibarıyla yaklaşık 22,5 milyon ABD Doları maliyetinde olması bekleniyor. İyileştirme planının uygulanmasının ise 24 ila 36 aylık bir süre alması öngörülüyor.

Şirket ayrıca, yığın liçi alanının kalıcı olarak kapatılacağını ve Çöpler'de başka yığın liçi işlemi yapılmayacağını duyurdu. Faaliyetlerin yeniden başlatılması için gerekli izinlerin alınması gerektiği ve bu sürecin çeşitli düzenleyici onayların alınmasını içereceği belirtildi.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum