Siyanürlü toprak Anagold'a temizlettirilecek, şirket para cezası ödeyecek

Erzincan-İliç’teki altın madeninde siyanürlü toprağın kaymasının ardından göçük altında kalanları arama kurtarma çalışmaları durduruldu.

Siyanürlü toprak Anagold'a temizlettirilecek, şirket para cezası ödeyecek
21 Şubat 2024 - 12:31
Bloomberg’in haberine göre maden faciasının ardından Anagold Madencilik’in büyük ortağı Denver merkezli SSR Madencilik’e para cezası verileceği belirtildi. Şirketin, siyanürün Fırat Nehri’ne ulaşmasını engellemek için ödeme yapması gerekecek. Anagold’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından para cezasına çarptırılacağını belirten yetkililer, miktarın ne olacağını söylemedi.

Haziran 2022’de Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen siyanür sızıntısının ardından şirkete 16,4 milyon TL ceza kesilmişti. 

13 Şubat’taki maden faciası sırasında 10 milyon metreküp malzemenin kaydığını ve bunun sahada depolanan işlenmiş malzemenin yaklaşık dörtte birine tekabül ettiğini söyledi. Yetkililere göre 4 milyon metreküplük miktar da risk altında.

İzinleri iptal edildi

Facianın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta toprak kayması olayının meydana geldiği maden ocağının, lisans şartlarının ortadan kalktığı tespit edildiğinden çevre izin ve lisans belgesi iptal edilmiştir” denildi.

Soruşturma kapsamında, firmanın yöneticilerinden Kanadalı J.R.G’nin de bulunduğu 6 şüpheli tutuklandı, 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Kaynak: Bloomberg

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum