Şili cumhurbaşkanından Codelco'nun SQM lityum anlaşmasına övgü

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, devlet tarafından işletilen madencilik devi Codelco'nun varlıklarını özel madenci SQM ile birleştiren yeni lityum ortaklığını memnuniyetle karşıladı.

Şili cumhurbaşkanından Codelco'nun SQM lityum anlaşmasına övgü
30 Aralık 2023 - 20:31

Solcu lider, pil metaline daha fazla kamu kontrolü sağlamak ve yalnızca kamu-özel ortaklıklarının lityumun kullanımına katılmasına izin vermek amacıyla açıkladığı planlar doğrultusunda Codelco'ya çoğunluk kontrolü veren anlaşmayı olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

SQM, Atacama tuz düzlüğünde lityumun gelecekteki geliştirilmesi ve üretimi için bakır devi Codelco ile 2025 yılında başlayacak bir bağlantı kuracak. Anlaşma, lityum üzerinde devlet kontrolünü güçlendirmeyi amaçlayan ve bu strateji doğrultusunda yalnızca kamu-özel ortaklıklarına izin verme hedefi taşıyan Cumhurbaşkanının önceki planlarına uygun bir adım niteliğinde.

Bu gelişme, Şili'nin kuzeyinde bulunan ve dünya lityum rezervlerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapan tuz düzlüğünde lityum madenciliği ve üretimi konusundaki görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde geldi. Ülkenin, dünyanın en büyük kanıtlanmış lityum rezervlerine sahip olması, lityum endüstrisindeki küresel talebin karşılanmasında kritik bir rol oynamaktadır.

Codelco'nun bu anlaşma ile SQM ile birleşerek lityumda daha etkin bir rol oynaması, ülkenin lityum endüstrisinin kontrolünü artırması ve stratejik önem taşıyan bir kaynağı daha güçlü bir şekilde yönetmesi açısından önemli bir adımdır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum