Ormancılık Dışı Kullanımlar Ormanları Yangınlardan 4 Kat Fazla Yok Ediyor

Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yangından Beteri Var: Ormanların Ormancılık Dışı Kullanımlara Tahsisi" etkinliğinde, Türkiye Ormancılar Derneği'nin (TOD) öncülüğünde, ormancılık dışı kullanımların ormanları ne denli tehdit ettiği masaya yatırıldı.

Ormancılık Dışı Kullanımlar Ormanları Yangınlardan 4 Kat Fazla Yok Ediyor
14 Aralık 2023 - 16:23

Etkinlikte Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve TEMA Vakfı da katılım gösterdi.

TOD Marmara Şubesi Başkanı Sezai Kaya'nın açılış konuşmasında, Türkiye'deki orman yangınlarının yılda ortalama 9.705 hektar alanı etkilediğine dikkat çekilirken, ormancılık dışı kullanımların ise yılda ortalama 37.869 hektar alanın yok olmasına neden olduğu belirtildi. Orman yangınlarının ciddi bir maliyet oluşturduğu ifade edilerek, ormancılık dışı faaliyetlerle kaybedilen alanların geri dönüşünün mümkün olmadığı vurgulandı.

Orman Yasasındaki Değişiklikler Ele Alındı

TOD Genel Başkanı Hüsrev Özkara, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'deki orman yasasında sık sık değişikliklerin yapıldığına ve bu durumun endişe verici olduğuna vurgu yaptı. Orman yasasındaki değişikliklerin idarenin inisiyatifini güçlendirmek amacı taşıdığını savunan Özkara, son 20 yılda 36 değişiklik yapıldığını belirtti. Anayasa ve yasaların ormanları yeterince korumadığı takdirde, bireylerin taleplerinin yükselebileceğini ve siyasi iktidarın ekonomik zorluklarını buradan karşılamaya çalışacağını ifade etti.

Sürdürülebilir Kalkınma İçin Ormanların Önemi Vurgulandı

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, insanlığın ekosistemin bir parçası olmaktan uzaklaştığını ve doğadaki felaketleri doğru anlayamadığımızı belirterek, teknolojinin doğayla uyumlu kullanılması gerektiğini ifade etti. Genç, ormancılık mevzuatındaki sık sık yapılan değişikliklerin sonucunda Türkiye genelinde 811 bin hektar orman alanının ormancılık dışı amaçlar için tahsis edildiğini ve yeni tahsislerin de devam ettiğini aktardı.

Kamu Yararı Kavramının Ormanları Tehdit Ettiği İfade Edildi

Panelde konuşan bilim insanları, "kamu yararı" kavramının, ormanları yok etmek amacıyla kullanılan bir terime dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Havalimanları, yollar, üniversite kampüsleri, maden sahaları gibi birçok tesisin ormanlara zarar verdiği ve bu alanların tahsis edildiği belirtildi. TEMA Vakfı'ndan Eylem Tuncaelli ise maden ruhsatlarına odaklanarak, doğal varlıklar bakımından zengin ekosistemlere sahip olan illerde yüksek oranda maden ruhsatının verildiğini ifade etti.

Madencilik ve Enerji Tesisleri Orman Kaybında Büyük Rol Oynuyor

Panelin bir diğer konuşmacısı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, madenlerin sosyoekonomik maliyetinin yanı sıra ekososyolojik bir maliyeti olduğunu belirterek, madenciliğin köyleri ve köylüleri yok ettiğini ifade etti. Madencilik faaliyetlerinin orman kaybında önemli bir rol oynadığı ve dünya genelinde madencilik faaliyetlerinin ormansızlaşmanın dördüncü büyük nedeni olduğu vurgulandı.

Elektrik Tesislerinin Orman Yangınlarına Etkisi İncelendi

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Teoman Alptürk, enerji tesislerinin ve hatlarının ormanlık alanlarda kurulmasının ve bu alanlardan geçmesinin tehlikelere yol açtığını belirtti. 2021 yılında çıkan yangınların birçoğunun enerji tesislerinden kaynaklandığına dikkat çeken Alptürk, yüksek gerilim hatları, santraller ve trafo gibi enerji tesislerinin orman yangınlarına neden olduğunu ifade etti.

Forumda İklim Mücadeleleri ve Bölgelerden Deneyimler Paylaşıldı

Etkinliğin ardından düzenlenen forumda, farklı bölgelerden katılımcılar söz alarak, iklim mücadelelerini ve bölgelerindeki deneyimleri paylaştılar. Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcılar, ormancılık ve çevre konularında karşılaştıkları zorluklara ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerini dile getirdiler.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum