Ordu'da peş peşe ÇED süreçleri başlatıldı

Yüzde 74’ü maden alanı ilan edilen Ordu’da peş peşe başlatılan maden ve enerji ÇED süreçlerine tepki gösteren ORÇEV, “Artık ormanlar, dereler, denizler tehdit altında demiyoruz, yok ediliyor" dedi.

Ordu'da peş peşe ÇED süreçleri başlatıldı
06 Mart 2024 - 12:22

Yüze 74’ü maden alanı ilan edilen Ordu’da son aylarda maden ve enerji çalışmaları için peş peşe Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreçleri başlatıldı. Mesudiye’de maden için ÇED sürecinin başlatılması, Kabadüz ve Altınordu’da da Güneş Enerjisi Santralleri (GES) için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmesi üzerine Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Ordu’nun yüzde 74’ünün maden sahası olarak ilan edildiğini biliyoruz. Şimdi bu alanlarda işletmelerin açılması için ÇED süreçleri başlatıldı” denildi.

"YENİ PROJELERLE KARŞILAŞIYORUZ"

Açıklamada talana karşı mücadele edileceği belirtilerek, “Ordu’da taş ocaklarına, deniz dolgusuna ve HES’lere karşı mücadele ederken birdenbire maden ve enerji sektörünün diğer alanlarıyla karşılaşmaya başladık. Yüzde 74’ü maden alanı ilan edildi derken buna enerji alanları dahil değildi. Taş ocakları her yerde. Artık ‘tarım ve ormanlar, dereler, denizler tehdit altında’ demiyoruz, yok ediliyor.”

HES ŞİRKETİNDEN GES

Açıklamanın devamında şu bilgiler yer aldı. “HES için Mesudiye’de başvuru vardı. Şimdi de HES yapan şirketler HES alanlarına Güneş Enerjisi Santralleri kurmayı planlıyor. 05.03.2024 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün sitesinde yayımlanan duyuruda, Kabadüz ve Altınordu ilçelerinin sınırları içinde Melet Irmağı’ndaki Ordu HES, ‘yardımcı kaynak GES’ için Ordu Valiliği tarafından “Çevre Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiş. Bir ay içinde “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için dava açılmak zorunda. Bölge halkıyla bunu görüşeceğiz”

"AYNI ŞİRKETİN 5. PROJESİ"

Mesudiye Darıca’da da bakır, çinko, kurşun maden işletmeciliği için ÇED süreci başlatan Favori Metal Madencilik Tarım Enerji Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin yaklaşık beş ay önce Perşembe ilçesinde, bir ay önce de Gölköy, Ulubey ve Kabadüz ilçelerinde aynı madenler için ÇED süreci başlattığı hatırlatılan açıklamada; “Sanki Ordu’da maden sahaları bu şirkete devredilmiş. Diğer ilçelerde olduğu gibi Mesudiye’de de tarım, mera ve orman alanlarının maden sahası yapılmasına izin vermeyeceğiz. Fatsa ortada. Yeni Fatsalar istemiyoruz. Hele Ordu’nun İliç olmasına izin vermeyeceğiz.” vurgusu yapıldı.

(EVRENSEL)


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum