Muğla, İasos Antik Kenti'nde maden limanı istemiyor
Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan İasos Antik Kenti'nde yapılmak istenen Maden Yükleme ve Boşaltma Limanı projesine karşı bugün kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan İasos Antik Kenti’nde yapılmak istenen Maden Yükleme ve Boşaltma Limanı projesine karşı bugün kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Çevre örgütleri, Akbelen için mücadele eden köylüler, sivil toplum kuruluşları (STK), siyasi parti temsilcileri, Milas Eğitim Sen ve Milas 78’liler, projeye karşı durmak için bir araya geldiler.
Protestonun ikinci ayağında, İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie önemli açıklamalarda bulundu. Scobie, konuşmasında şunları dile getirdi: “Maden Yükleme Boşaltma A.Ş., İasos’ta bir liman yapmak istiyor. Güllük Körfezi’nin ve bölgenin ekolojik dengesini korumak adına Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Belediyesi, köylüler ve STK’lar olarak bu projeye karşı ayrı ayrı davalar açtık. Ancak kazandığımız davalar, karşı tarafın itirazları sonucunda bozuldu ve liman projesi yeniden gündeme geldi. Belediyelerimiz tarafından verilmemiş ruhsatlar aktif hale getirildi ve açtığımız davalarda yürütmeyi durdurma talebimiz reddedildi.”
Scobie, İasos’un doğasının ve tarihinin korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Burası 5 bin yıllık bir yerleşim alanı. Maden limanı projesi, bölgedeki balıkçılığı ve zeytinciliği bitirecek, Güllük Körfezi’nde ekolojik bir katliama neden olacak. 65 bin metrekarelik bir liman yapılacak ve deniz dibinde 14 metre derinlikte kazı çalışmaları yapılacak. Bu kazıdan çıkacak hafriyat ise Türkbükü açıklarına dökülecek. Limanın yapılmasıyla birlikte burada yaşayan insanlar maden tozuna, gürültü kirliliğine ve ağır kamyon trafiğine maruz kalacak” dedi.
İasos’un turizm ve tarım açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Scobie, maden limanının bölgenin tarihini ve doğal yapısını yok edeceğini vurguladı. Proje için alınan ruhsatların yasa dışı yollarla elde edildiğini belirterek, “Son umut olarak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurular yaptık. Halkımızın sesini duyurmak ve bu talanı durdurmak için daha büyük ve etkili tepkiler göstermeliyiz” diye konuştu.
Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ise basın açıklamasında yaptığı konuşmada, “İasos, 5 bin yıldır var olan tarihi ve turistik bir yer. Bir maden şirketi uğruna burası yok edilmek isteniyor. Halkın karşı çıktığı, istemediği hiçbir projeyi biz de istemiyoruz. Maden limanına karşıyız, verilen ruhsatları iptal ettik ve cennetimizin cehenneme dönmesine, tarihin yok olmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bölge halkı ve çevre savunucuları, İasos’un korunması için mücadelelerine devam edeceklerini belirterek, projeye karşı büyük bir direniş sergilemeye hazır olduklarını açıkladılar.
FACEBOOK YORUMLAR