Mısırlı maden mühendisi kurayla Türkiye'de işe girdi

Bir yıl önce Türk vatandaşlığına geçen Abdelrahman Abdelattey işe girme hakkı kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da katıldığı kura çekiminde, Abdelattey'in isminin kurada çıkmasının ardından Zonguldaklılar durumu protesto etti, salonda dakikalarca yuhalama sesi yükseldi.

Mısırlı maden mühendisi kurayla Türkiye'de işe girdi
16 Ekim 2023 - 00:01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) işçi alımı sözü vermesinin ardından TTK, 2 bin işçi alımı için ilan yayımladı. İlanda işçilerden 1500'ünün Zonguldak, 400'ünün Bartın ve 100'ünün Karabük'te ikamet etmesi şartı getirilse de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma zorunluluğu aranmadı. Bu durum, TTK'nın kura çekimine katılmaya hak kazanan kişilerin listesinin yayımlanmasının ardından tepkilere yol açtı.

Kuraya girenler arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Gholam Moradi ve sonradan Türk vatandaşı olan Abdelrahman Abdelattey Kafrelshık'ın bulunması tartışmalara neden oldu. Bu iki yabancı uyruklu kişinin kura çekimine katılmasının ardından Zonguldak'ta tepkiler yükseldi ve salonda yuhalama sesleri duyuldu.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bu duruma ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Zaten kuradan başvuruyu yapan genç işsizlerin yüzde 5,75'i çıkacaktı. O 5,75'in önüne de Mısır doğumlu bir vatandaş çıktı. Bu konularda defalarca kez uyarı yaptık. Yabancı uyruklu kişilerin Türk vatandaşlarının, Zonguldaklıların önüne geçmemesi için tedbir alın dedik ama İŞKUR kuraya girebilecekler listesinin birinci sırasındaki Mısır doğumlu kişi kuradan çıktı. Ortada büyük bir haksızlığın oluşmasına neden olundu."  
 

İşçilerden 1500'ünün Zonguldak, 400'ünün Bartın ve 100'ünün Karabük'te ikamet etme şartı getirildi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranmadı. İŞKUR'un açıkladığı listede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Gholam Moradi ve sonradan Türk vatandaşı olan Abdelrahman Abdelattey Kafrelshık bulunması tartışmalara yol açtı.

İŞKUR yetkilileri, toplam katılımcı sayısının bir kişi eksik olduğunu açıkladılar. Bir kişi usulüne uygun olmadığı için çıkarıldı ve toplamda 26,054 kişi katıldı. Ancak bu açıklama tepkilere yanıt olamadı. 

Konuyla ilgili olarak Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu'nun yaptığı yazılı açıklamada, yabancı uyruklu Gholam Moradi'nin Türk vatandaşı olmadığı belirtildi. Abdelrahman Abdelattey Kafrelshık ise Mısır doğumlu olup, Türk vatandaşı olduğu ve Zonguldak'ta ikamet ettiği bilgisi paylaşıldı.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum