Milas'ta mahalleliler, ÇED Gerekli Değildir Raporuna Karşı Hukuki Mücadele Başlattı

Milas'ın Çandır, Kurudere ve Eğridere Mahalleleri sakinleri, bölgede açılmak istenen maden ocakları için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir raporuna karşı hukuki mücadele başlattı.

Milas'ta mahalleliler, ÇED Gerekli Değildir Raporuna Karşı Hukuki Mücadele Başlattı
13 Ocak 2024 - 15:29

Avukat Mutlu Çakır, mahalle sakinleri adına yaptığı açıklamada, ÇED raporunu hazırlayan ve maden ruhsatını alan şirketlerin aynı kişilere ait olmasının tuhaflıklara işaret etti.

Çandır, Kurudere ve Eğridere Mahallesi sakinleri, ÇED gerekli değildir raporuna karşı açtıkları dava kapsamında bilirkişi incelemesi talep etti. Avukat Mutlu Çakır, inceleme öncesinde yaptığı açıklamada, "ÇED gerekli değildir raporu verildi. Bu raporu hazırlayan şirketle ruhsatı alan şirketin sahipleri aynı kişi, yetkilisi aynı kişi! Tuhaflıklar işte buradan başlıyor" dedi.

Bölgede çıkarılacak madenin, Çandır, Kurudere ve Eğridere mahallelerini olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığını vurgulayan Çakır, doğal ve tarihi alanların zarar göreceği, yeraltı sularının tehlikeye girebileceği, çevre kirliliği ve ses kirliliği gibi sorunların yaşanabileceğine dikkat çekti.

Avukat Çakır, açıklamasında, "Zeytinliklerin ve yerleşim yerinin neredeyse 90-100 metre yakınından başlayan alanlarda biz buradan yılda 500 bin ton boksit çıkaracağız diye ruhsat almaya çalışıyorsunuz. Bu alanların açılması için dinamitle patlatma yapılacak. Bu patlatmalarla yeraltı sularının tehlikeye girmesi, çevre kirliliği ile ses kirliliği ayrıca 400, 500 yaşında zeytin ağaçlarının bulunduğu alandaki tüm zeytin ağaçlarının verimliliğinin düşmesiyle buradaki doğanın dengesi tamamen bozulacak" şeklinde konuştu.

Mahallelilerden Mehmet Gümüşkaya da yapılacak inceleme sonucunda adaletin yerini bulacağına inandığını ifade ederek, "Dedelerimiz, atalarımız buralardaki mezarlıklarda yatıyor. Biz buralarda büyüdük. Bu topraklar bizim. Nereye gidelim, neden gidelim? Mahallelilerin bilinçlenmesi topraklarına sahip çıkması lazım. Bilirkişi heyetinin incelemesinden sonra adaletin yerini bulacağına ve ÇED raporu gereklidir kararı verileceğine inanıyorum" diye konuştu.

Bilirkişi heyeti, mahalleliler eşliğinde maden sahası yapılacağı belirtilen alanları gezerek incelemelerde bulundu. Mahalle sakinleri, adaletin yerini bulması ve doğal yaşamın korunması için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Milas Haber


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum