Milas'ta 60 hektarlık alan, maden ocağı için ÇED sürecinde
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla’nın Milas ilçesi İkiztaş Mahallesinde Çınarlar Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından 58 bin 60 hektar ormanlık alanda yapılması planlanan Feldspat Maden Ocağı Projesi için ÇED süreci başlatıldığını açıkladı.
Projenin ÇED ÇED dosyasında şu bilgilere yer verilmiş
“Proje konusu faaliyet; Muğla İli, Milas ilçesi, İkiztaş Mahallesi, 20068584 Ruhsat Nolu saha içerisinde, N19-A2 paftası üzerinde ÇINARLAR MADENCİLİK SAN. VE TİC. A.Ş.tarafından yapılması planlanan “15,63 Ha Alanda Yıllık 90.000 Ton Üretim Kapasiteli Feldspat Maden Ocağı Proje Tanıtım Dosyası” projesidir. Ruhsat alanı 58,60 ha’dır. Yapılması planlanan toplam ÇED Alanı 15,63 ha olması planlanmaktadır. Tesis alanının; ruhsat alanı 58,60 ha, bitkisel toprak alanı 1.878 m2, ÇED Alanı15,63 ha, ocak alanı koordinatları 3,67 ha alandan oluşmaktadır.” Proje dosyasında, Feldspatın cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayisinde kullanılan önemli bir endüstriyel ham madde olduğuna işaret edilerek, şu bilgilere yer verildi ”Yüksek miktarda ve iyi kalitede feldspat kaynaklarına sahip bir ülkede yaşamaktayız. TMMOB Maden Mühendisleri Odası / Şubat 2010’da yayınlanan Feldspat Raporu’ na göre Türkiye’nin feldspat rezervi dünya rezervinin yaklaşık yüzde 14’ü kadardır. Dünya feldspat üretiminin yüzde 60’ı seramik üzerinedir ve bu sebeple feldspatın tanıtılması, üretim kalitesi üzerine çalışılması ve ihracatının artırılması Türkiye’de seramik sektörünün geleceği için oldukça önemli bir yere sahiptir.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023 yılında Muğla’da 298 proje için çevresel etki değerlendirme duyurusu yayımladı.
Geçtiğimiz yıl Muğla sınırları içerisinde yapılması planlanan 127 proje için çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı. 2022 yılında bu rakam 145’ti. Çevresel etki değerlendirme süreci başlatılan 127 projeden 40’ı maden, petrol ve doğalgaz, 15’i gıda, 17’si enerji, 26’sı turizm, 15’i kıyı, 3’ü atık, 5’i hayvancılık, 2’si konut, 1 su, 1 sanayi, 2’si ulaşım projesi.
MADENCİLERİN GÖZDESİ MİLAS
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılan Proje başvurularında Muğla’nın Milas ilçesi ilk sırada yer aldı. Milas’ta çoğunluğu gıda, maden, petrol, doğalgaz, enerji ve kıyı olmak üzere 29 proje için ÇED süreci başlatıldı, 26 proje için ÇED gerekli değil kararı, 4 proje için ÇED olumlu kararı verildi.
Bodrum’da 24, Menteşe’de 9, Yatağan’da 16, Datça’da 8, Kavaklıdere’de 4, Köyceğiz’de 6, Fethiye’de 9, Marmaris’te 7, Dalaman’da 2, Ortaca’da 2, Seydikemer’de 12 ve Ula’da 4 proje için ÇED süreci başlatıldı. Öte yandan, Bakanlık tarafından 7 projenin ÇED dosyası iptal edildi.
ÇED kararları ne anlama geliyor?
ÇED Olumlu: Projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonrasında kabul edilebilir düzeylerde olacağını ifade eder. ÇED Olumlu kararı sonrasında gerekli izinler alınarak yatırıma başlanabilir. ÇED Gerekli Değildir: Projenin önemli çevresel etkilerinin olmadığı ve ÇED Raporu hazırlanmasına gerek olmadığını belirten karar. ÇED Gerekli Değildir kararı alınması sonrası yatırıma başlanabilir. ÇED Olumsuz: Projenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri dolayısıyla uygulanmasında sakınca olduğunu belirten karar. Yatırıma başlanamaz. ÇED Gereklidir: Projenin çevresel etkilerinin daha detaylı incelenebilmesi amacıyla ÇED Raporu hazırlanması gerektiğini belirten karar. ÇED Olumlu kararı alınmadan yatırıma başlanamaz.
FACEBOOK YORUMLAR