Merkez Bankası Faizi Nereye Kadar Yükseltecek? Şimşek'in Pozitif Reel Faiz Açıklamaları"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in pozitif reel faiz ile ilgili açıklamaları, Merkez Bankası'nın gelecekteki faiz politikaları hakkında tartışmalara yol açıyor.

Merkez Bankası Faizi Nereye Kadar Yükseltecek? Şimşek'in Pozitif Reel Faiz Açıklamaları"
17 Ekim 2023 - 15:17
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen Dünya Bankası ile IMF'nin yıllık toplantısında yaptığı "pozitif reel faiz" açıklamaları, Türkiye'deki faiz politikaları üzerine tartışmalara neden oldu. Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için kritik bir öneme sahip olduğunu ve Türkiye'nin bu hedefe yaklaştığını belirtti. Ancak, bu açıklama, hangi faiz oranının kasıt edildiği ve reel faiz hesaplamalarının nasıl yapılması gerektiği konularında belirsizlik yarattı.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dört toplantısında toplamda 2150 baz puanlık bir faiz artışıyla politika faizini yüzde 30'a yükseltmişti. Ancak Şimşek'in açıklamaları, bu artışın yeterli olup olmadığı konusunda soruları gündeme getirdi.

 

Şimşek'in bahsettiği pozitif reel faiz, genellikle enflasyon beklentilerine göre hesaplanır. Eylül ayı itibarıyla Türkiye'deki tüketici enflasyonu yüzde 61,53'e yükselirken, TCMB'nin en son enflasyon beklentileri 2023 sonu için yüzde 58, 2024 sonu için yüzde 33 olarak açıklanmıştı. Ancak, bu beklentilerin hangi verilere dayandığı ve TCMB'nin yaklaşan toplantısında nasıl bir politika izleyeceği belirsizliğini koruyor.

 

Birçok ekonomist ve uzman, Şimşek'in açıklamalarının TCMB'nin politika faizini artıracağını ve bu faizin yüzde 40'lı seviyelere çıkabileceğini öngörüyor. Ancak, faiz politikalarının belirlenmesi için iki önemli veri gerektiği ve bu verilerin doğru bir şekilde ölçülmesi gerektiği de unutulmamalıdır.

 

TCMB'nin eski baş ekonomisti Hakan Kara, şu anda Türkiye'de reel faiz hesaplamalarının karmaşık olduğunu ve referans faiz ile beklenen enflasyon arasındaki ilişkinin net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum