MASİS: Denetçilerin iş kazalarından sorumlu tutulması hakkaniyet ilkesine aykırı

Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS), maden iş yerlerini denetleyen müfettiş ya da denetçilerin, teftişleri sırasında vardıkları kanaatin duruma ilişkin olduğunu, denetimin ardından oluşabilecek ihmal veya meydana gelebilecek iş kazalarından sorumlu tutulmalarının hakkaniyet ilkesine aykırı bir durum teşkil ettiğini bildirdi.

MASİS: Denetçilerin iş kazalarından sorumlu tutulması hakkaniyet ilkesine aykırı
20 Ekim 2023 - 16:53

Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS), maden iş yerlerini denetleyen müfettişlerin, denetim sırasındaki kanaatin işletmenin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına dair olduğunu ve bu nedenle denetim sonrası oluşabilecek ihmal veya iş kazalarından sorumlu tutulmalarının hakkaniyet ilkesine aykırı olduğunu bildirdi.

MASİS, madencilik sektörünün, iş sağlığı ve güvenliği konularına olan hassasiyetini ve yetkinliğini teknolojik olanaklardan yararlanarak artırdığını ve iş güvenliğinde "sıfır tolerans" ilkesi ile çalıştığını vurguladı. Ayrıca, madencilik sektörünün milli kaynakların ekonomiye kazandırılması ve istihdam yaratılması gibi stratejik bir misyonu üstlendiği belirtildi.

Açıklamada, maden kazalarının önlenebilmesi için işletmelerin aldığı tedbirlerin ve gerçekleştirilen yeni çalışmaların sürekli olarak güncellenmesi gerektiği vurgulandı. İş güvenliği bilincinin artırılması, insan yaşamına mal olan ihmallerin giderilmesi için mücadele edilmesi gerektiği belirtildi.

MASİS ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının madencilik sektörünün iş sağlığı ve güvenliği konularındaki süreçlerini takip etmesi ve desteklemesi gerektiğini ifade etti. Kamu otoritesinin iş sağlığı ve güvenliği standartlarını denetleme yetkisi olduğu ve bu görevin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla yürütüldüğü belirtildi.

Açıklamada, devlet adına denetim görevini yerine getiren müfettişlerin denetim sırasındaki kanaatinin denetimden sonraki olaylarla ilgili olmadığı ve bu nedenle denetim sonrası oluşabilecek olumsuz neticelerden sorumlu tutulmamaları gerektiği vurgulandı.

MASİS, madencilik sektöründe sürdürülebilir iş sağlığı ve güvenliği politikalarını desteklemeye devam ederken, müfettişlerin görevlerini kötüye kullanmadığı veya savsaklamadığı sürece bu denetçilerin çalışma motivasyonunu ve verimliliğini etkilemeyecek yaklaşımların gözden geçirilmesini tavsiye etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum