Madenlerde Güvenli Üretim İçin Bilim ve Teknoloji Şart

Madenlerin günlük hayatta yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten uzmanlar, yeraltı ve yerüstü madenlerinde güvenli üretim için bilim ve teknolojinin daha yaygın ve gelişmiş şekilde kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Madenlerde Güvenli Üretim İçin Bilim ve Teknoloji Şart
27 Kasım 2023 - 15:06 - Güncelleme: 27 Kasım 2023 - 18:05

İş Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl ve Maden Yüksek Mühendisi Ertuğrul Kaya, madenlerde meydana gelen kazaların genellikle göçük, gaz patlaması, kavlak düşmesi, tecrübesiz işçi çalıştırma gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtiyor. Bu tehlikelerin önüne geçebilmek adına bilim ve teknolojinin daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, madenlerin güvenliği için alınan tedbirlerin bilimsel verilere dayandırılması gerektiğini söylüyor.

Madenlerin ekonomik değer taşıyan kayalar olduğunu ifade eden Dr. Nuri Bingöl, yeraltı madenlerinde iş güvenliği açısından karşılaşılabilecek tehlike ve riskleri şu şekilde sıralıyor: "Yeraltında açılan galeri veya tünellerde göçük, gaz patlaması, kavlak düşmesi, makine ekipman kaynaklı kazalar, gaz zehirlenmeleri, dönen aksama sıkışma, patlama, elektrik çarpması, tecrübesiz işçi çalıştırma gibi nedenler sayılabilir."

Açılan galeri ve tünellerde jeolojik ve hidrojeolojik testlerin yapılması gerektiğini belirten Bingöl, bu testlerin sonuçlarına göre galeri ve tünellerde güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini vurguluyor. Bu önlemlerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve periyodik kavlak kontrollerinin yapılması da iş güvenliği açısından önem taşıyor.

Öğr. Gör. Maden Yüksek Mühendisi Ertuğrul Kaya ise üniversite-sanayi iş birliğinin bu alanda çok önemli olduğunu ifade ediyor. Bilimsel raporların hazırlanmasında üniversite ve sanayi iş birliğinin büyük katkı sağlayacağını belirten Kaya, "Teknolojinin madenlere girmesi, erken uyarı sistemleri gibi sistemlerin kullanılması kazaların önüne geçebilir. Güvenli üretim için bilim ve teknolojinin madenlerde daha fazla kullanılması gerekiyor. Madenler, hayatımızın birçok alanında kullanıldığı için bu alanda güvenli üretim büyük önem taşımaktadır" diyor.

Uzmanlar, madenlerde güvenli üretim için alınacak tedbirlerin, bilimsel verilere dayandırılarak ve teknolojinin etkin bir şekilde kullanılarak uygulanması gerektiğini vurgulayarak, bu sayede madenlerde çalışan işçilerin ve çevrenin güvenliğinin sağlanabileceğini belirtiyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum