Madencilik şirketleri sera gazı emisyonlarını nasıl azaltıyor?

GlobalData, 2021-22 döneminde 101 madencilik şirketinin kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarında toplam %1,55'lik bir düşüşe katkıda bulunduğunu tespit etti.

Madencilik şirketleri sera gazı emisyonlarını nasıl azaltıyor?
26 Aralık 2023 - 11:30
Sera gazı (GHG) emisyonlarının, özellikle kapsam 1 ve 2'nin azaltılması, net sıfır hedeflerine bağlı madencilik şirketleri için temel endişe kaynağıdır.
Bugüne kadar bu, enerji kaynaklarının değiştirilmesi, esas olarak daha yüksek oranda yenilenebilir enerji tüketilmesi ve aynı zamanda kömür, dizel ve ağır yakıt gibi yüksek emisyonlu fosil yakıtlardan uzaklaşmak için doğal gaz kullanımının arttırılması yoluyla başarıldı.

Kapsam 1 ve 2 emisyonlarına odaklanma
 
Kapsam 3 emisyonlarını ele almanın önemi giderek daha fazla kabul görmektedir; ancak, kapsam 1 ve 2'nin azaltılmasına yönelik mevcut odak noktası, kapsam 1 ve 2'de kalmaya devam etmektedir; zira kapsam 1 ve 2'nin daha geniş tedarik zincirine - özellikle de alt akışa dahil olması nedeniyle ölçülmesi ve kontrol edilmesi daha zordur.
Etkileyen faktörler arasında çıkarılan minerallerin türü, spesifik rafinasyon süreçleri, düzenleyici ortam, konum ve son ürünün nihai kullanımı ve imhası yer alır. İkincisi daha hızlı ve kontrol edilebilir.
Kapsam 1 emisyonları, ağır makinelerin kullanımı, cevher nakliyesi ve çeşitli tesis içi süreçlerin dahil olduğu faaliyetlerin doğası gereği madencilik şirketleri için genellikle daha yüksektir.
Örnekler fosil yakıtların araçlarda, makinelerde ve ekipmanlarda yakılmasının yanı sıra patlatma ve belirli kimyasal reaksiyonlar gibi faaliyetleri içerir.

Kapsam 2 emisyonları hala önemli ölçüde katkıda bulunabilse de, bunların azaltılması nispeten daha kolaydır.
 
Madencilik şirketleri, şebekeden bağımsız faaliyetin mümkün olduğu yerinde enerji üretimi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına giderek daha fazla yöneliyor.

Kısa ve orta vadeli azaltma stratejileri

Daha yüksek oranda yenilenebilir enerji tüketmek, emisyon azaltımına ulaşmanın birincil yoludur.
Bu değişim, enerji satın alma anlaşmaları yoluyla ve faaliyet gösterdikleri yerde şebeke elektriği bulunmadığı durumlarda doğrudan sahadaki enerji santralleri aracılığıyla kolaylaştırılmaktadır.
Madenciler giderek fosil yakıtlardan uzaklaşıyor ve tesis içi enerji için yenilenebilir kaynaklara yöneliyor.
Bu değişimdeki baskın güç, hem operasyonel hem de inşaat halindeki madenleri kapsayan, geliştirme aşamasındaki saha gücünün %63,8'ini temsil eden güneş enerjisidir.
Buna karşılık rüzgar enerjisi, gelecek kapasitenin %3,4'ünü oluşturuyor.
Önemli miktarda güneş enerjisi yatırımı Afrika ve Avustralya'da yoğunlaşıyor.
Eş zamanlı olarak, madencilik sektörünün enerji ortamında yüksek emisyonlu fosil yakıtlara stratejik bir alternatif olarak sıvılaştırılmış doğal gazın giderek daha fazla benimsenmesi söz konusudur.
Orta vadede bakıldığında elektrifikasyon devreye giriyor.
Dizel yakıtlı madencilik araçlarının yerini yavaş yavaş elektrikli piller veya yakıt hücreleriyle çalışan araçlar alıyor.
Çeşitli madenciler, orijinal ekipman üreticileriyle ortaklık kurarak ve şirketler arası girişimleri teşvik ederek elektrikli filolar uygulamaya veya denemeler başlatmaya başladı.

Madencilik şirketlerinde emisyon azaltım çabalarının değerlendirilmesi

Madencilik şirketleri özellikle kapsam 1 ve 2 emisyonlarını ele almaya odaklanmış durumda; birçoğunun 2030 yılına kadar ulaşılması gereken kısa vadeli hedefleri ve 2050 yılına kadar veya daha önce net sıfır emisyona ulaşma hedefi bulunuyor.
Son birkaç yılda sonuçlar karışık olsa da GlobalData (önde gelen bir veri ve analiz şirketi), 101 madencilik şirketinin rapor edilen son yıldaki performansını analiz etti ve 2021-22 döneminde kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarında genel olarak %1,55'lik bir düşüş gözlemledi. dönem.
2022'nin en iyi performans gösterenleri arasında , Nisan 2022'de tüm madencilik operasyonlarının %100 yenilenebilir enerjiden güç kullanması nedeniyle sera gazı emisyonlarını %38,2 oranında başarıyla azaltan Antofagasta yer aldı.
Bu arada BHP , satın aldığı elektriğin %46'sını yenilenebilir enerjiye çevirerek kapsam 2 emisyonlarını azaltması nedeniyle toplam kapsam 1 ve 2 emisyonlarını %24,1 oranında azalttı.
Diğer bir örnek ise yenilenebilir elektrik payını 2021'de %46'dan 2022'de %52'ye çıkararak %8,3'lük bir azalma sağlamaya yardımcı olan Anglo-Amerikan'dır.
GlobalData, verileri mevcut olan 85 şirket için 2018-2022 dönemini daha ayrıntılı olarak inceledi ve beş yıl içinde kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarında genel olarak %14,3'lük bir düşüş buldu.
85 madenciden %42'si emisyonlarını azaltmayı başardı; en önemli kesintiler Vale , Barrick Gold ve Rio Tinto'da gerçekleşti .


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum