Madencilik Sektöründe Hedef, 2024'te İhracatı Artırmak

Türkiye Maden Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, madencilik sektörünün ekonomiye doğrudan katkı sağlayan bir sektör olduğunu belirterek, "Türkiye, madencilik sektörünün ihracattaki payını orta vadede yüzde 5 seviyesine çıkarmalı." dedi.

Madencilik Sektöründe Hedef, 2024'te İhracatı Artırmak
16 Aralık 2023 - 13:22

Emiroğlu, 2022-2023 dönemi sektör değerlendirmesi kapsamında yaptığı açıklamada, madencilik sektörünün 2023'ün 11 aylık döneminde 5 milyar 241 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti. Ancak, küresel ekonomideki yavaşlama ve ihracat pazarlarındaki sıkıntıların, sektörün 2023 hedefini olumsuz etkilediğini belirtti.

Sektörün 2023 hedefinin maden ihracatını yüzde 20 artırmak olduğunu dile getiren Emiroğlu, bu noktada küresel ekonomik problemler, jeopolitik gelişmeler, maliyet artışları ve izin süreçlerindeki olumsuzlukların etkili olduğunu vurguladı. Türkiye'nin madencilik sektöründeki payının yüzde 2 ila 2,5 seviyelerinde olduğunu belirten Emiroğlu, bu seviyenin yeterli olmadığını ve orta vadede yüzde 5'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Emiroğlu, 2023'te sektörün yaşadığı olumlu gelişmeler arasında Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı'nın önemli bir rol oynadığını belirtti. Bu plan ve programda madenciliğin kamu yararının öne çıkarıldığını, ruhsat güvencesinin sağlanacağını ve madenciliğin tek bir otoriteye bağlanacağını ifade eden Emiroğlu, sektörün hak ettiği değeri görmeye başladığını dile getirdi.

694 milyon ton nadir toprak elementi rezervine sahip Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki maden sahasının Cumhuriyetin 100. yılında işletmeye alınmasının önemine de değinen Emiroğlu, bu madenin Türkiye'nin stratejik hedefleri için zorunlu olduğunu ve ülkeye önemli bir kaynak sağladığını belirtti. Ayrıca, nadir toprak elementlerinin Türkiye'nin milli otomobili TOGG için de önemli bir yerli kaynak oluşturduğunu ifade etti.

Emiroğlu, sektörün 2024'e büyük umutlarla girdiğini vurgulayarak, yeni yılda küresel ekonomideki istikrarın sağlanması durumunda Türkiye ekonomisinin hızlı bir şekilde reaksiyon vereceğini söyledi. Bu bağlamda, madencilik sektörünün de daha yüksek ve ulaşılabilir hedeflere odaklanabileceğini belirtti.

Kaynak:AA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum