Madencilik sektöründe 38,8 milyar dolarlık dev birleşme

BHP, İngiliz rakibi Anglo American için 38,8 milyar dolarlık bir teklif yaptığını doğruladı.

Madencilik sektöründe 38,8 milyar dolarlık dev birleşme
25 Nisan 2024 - 12:30

Londra Menkul Kıymetler Borsası'na yapılan açıklamada, BHP'nin Peru ve Şili'deki operasyonları da içeren Anglo American'ın birinci sınıf bakır varlıklarına ilgi duyduğu belirtildi. Açıklamada, birleşmenin her iki şirketin güçlü yönlerini optimal bir yapıda bir araya getireceği ifade edildi.

Anglo American, daha önce yönetim kurulunun BHP'den gelen teklifi incelediğini doğrulamış, ancak fiyatı açıklamamıştı. Şirket, "Herhangi bir teklifin yapılacağına veya böyle bir teklifin hangi şartlara göre yapılabileceğine dair hiçbir kesinlik olamaz. Başka duyurular yapılıncaya kadar Anglo Amerikalı hissedarlar herhangi bir işlem yapmamalı" açıklamasını yaptı. Anglo Amerikan hisseleri, Londra'daki işlemlerde neredeyse yüzde 12 arttı.

'Büyük Avustralyalı' lakaplı BHP, dünyanın en büyük madencilik şirketi olduğunu iddia ediyor ve yaklaşık 148 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip. Uzun süredir rakibi olan Anglo American'ın piyasa değeri ise yaklaşık 36 milyar dolar.

BHP'nin teklifi öncelikle Anglo American'ın Güney Afrika'daki platin ve demir cevheri madenleriyle ilgili. Her iki şirket de fosil yakıtlar üzerinden para kazanmaktan uzaklaşmaya çalışıyor ve metal ile kritik mineral madenciliği üzerine yoğunlaşıyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum