Maden Platformu, Ankara ve Elazığ'da önemli toplantılar gerçekleştirdi

Türk maden sektöründeki 17 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşturulan Maden Platformu, sektörün gündemindeki konuları ve sorunları çözmek amacıyla yoğun bir çalışma yürütüyor.

Maden Platformu, Ankara ve Elazığ'da önemli toplantılar gerçekleştirdi
06 Haziran 2024 - 11:36

Bu kapsamda, platform üyeleri 15 Mayıs 2024'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar'ı Ankara'da ziyaret ettikten sonra 1 Haziran'da Elazığ'da bir toplantı düzenledi.

İhracatta Artış ve Hedefler

Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin güçlü bir şekilde yer aldığı Maden Platformu'nun çalışmaları, sektörün ihracat rakamlarına olumlu yansıdı. Türk madencilik sektörü, 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ihracatını yüzde 3,4 artışla 2 milyar 330 milyon dolardan 2 milyar 410 milyon dolara yükseltti. Ege Maden İhracatçıları Birliği ise bu dönemde ihracatını yüzde 21 artışla 438 milyon dolardan 532,5 milyon dolara çıkardı. Birlik, 2024 yılı sonu için belirledikleri 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Görüşme

Maden Platformu, 15 Mayıs'ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar'ı ziyaret ederek sektörün güncel durumu ve sorunlarını ele aldı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, "Maden Platformu olarak her ay düzenli toplantılar yaparak sektörün sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Bu ziyaret, sektördeki sorunların birinci ağızdan dinlenmesi ve çözüm üretilmesi açısından oldukça verimli geçti" dedi.

Elazığ Toplantısı

1 Haziran'da Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya çeşitli bakanlıkların ve genel müdürlüklerin temsilcileri katıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) yetkilileri, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları dinledi ve çözümler üretti. Toplantıda Elazığ ve Türkiye genelindeki madencilik sektörünün sorunları masaya yatırıldı.

Çevreye Duyarlı Madencilik

İbrahim Alimoğlu, Maden Platformu'nun çevreye duyarlı ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na uyumlu madencilik yapma ilkesine bağlı olduğunu vurguladı. Alimoğlu, "Türk madencilik sektörü olarak, insanlık için vazgeçilmez olan madenleri son teknolojiyle, iş sağlığı ve güvenliğine uygun şekilde ekonomiye kazandırıyoruz. Ürettiğimiz katma değerin tamamına yakını yerli ve milli. Üretmeye ve ihracat yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Katılımcılar

Elazığ’daki toplantıya MAPEG Genel Müdür Yardımcısı Fatih Dumanlı, MAPEG Doğaltaş Daire Başkanı Mustafa Yıldız, MAPEG Koordinatörü Musa Çelebi, MAPEG Mühendisi Metehan Demir, MAPEG Uzmanı Mustafa Sever, Orman Genel Müdürlüğü İzin İrtifak Daire Başkanı Ahmet Köle, İzin ve İrtifak Dairesi Maden İşleri Şube Müdürü Salih Arslantaş, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Endüstriyel Yatırımlar ÇED Daire Başkanı Fatih Selimoğlu, İZFAŞ Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Tuğba Toksöz ve Fuarlar Koordinatörü Hürmen Arslan katıldı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum