Maden Mühendisleri Odası: "HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki Madencilik Limited Şirketi'ne ait madende yaşanan göçük, 2 işçinin hayatını kaybetmesi ve 1 işçinin yaralanmasıyla sonuçlandı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "Madenciler ölmeye, yetkililer hamaset üretmeye devam ediyor" dedi.

Maden Mühendisleri Odası: "HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
15 Aralık 2023 - 17:17 - Güncelleme: 15 Aralık 2023 - 17:28

Açıklamada, Maden Mühendisi Kadir Özer ve maden işçisi Mustafa Karahan'ın yaşamını yitirdiği, bir işçinin yaralandığı belirtildi. Olayın ardından yapılan açıklamalara tepki gösteren Maden Mühendisleri Odası, Denizli Valisi'nin daha önce benzer bir olayda verdiği sözleri hatırlattı.

Açıklamada, "Yaşanan her iş cinayeti sonrasında olduğu gibi, Denizli Valisi bir açıklama yapmış, ölenlere Allah'tan rahmet diledikten sonra geniş çaplı soruşturma başlatıldığını ve soruşturma neticesinde gereğinin yapılacağını belirtmiştir. Zannediyoruz ki Vali Bey bizleri hafızasız zannetmektedir. Keza olayın yaşandığı maden ocağında 24 Mayıs 2022 tarihinde de bir göçük meydana gelmiş, yaşanan bu olayda da bir işçi yaşamını yitirmişti. O dönem valiliğinden yapılan açıklamada da benzer ifadeler kullanılmıştı" denildi.

Maden Mühendisleri Odası'nın açıklamasında, iş kazalarının temel nedeninin işverenlerin kâr hırsı, özelleştirme, taşeronlaştırma, kuralsızlaştırma, esnekleştirme ve denetimsizleştirme politikaları olduğu belirtilerek, yaşanan iş kazalarının en önemli nedeninin madencilik faaliyetlerinin bilime ve tekniğe uygun olarak yapılmaması olduğu vurgulandı.

Ayrıca, "3213 sayılı Maden Kanunu ile 6331 sayılı İş Güvenliği Yasası'nda gerekli düzenlemeler yapılmalı, çalışanların hayatı yasal güvence altına alınmalı, sorumluların hesap vereceği yasal düzenlemeler yapılmalıdır" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarına ve yaralılara başsağlığı ve acil şifalar dileyen Maden Mühendisleri Odası, iş kazalarının son bulması ve hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum