Maden-İş Başkanı Akçul: Müzakere nedeniyle eylemler ertelendi
T. Maden-İş Genel Başkanı Akçul, Çayırhan Termik Santrali ve Maden İşletilmesinin özelleştirilmesine karşı yapılan eylemlere, müzakereler nedeniyle ara verildiğini söyledi.
T. Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Çayırhan Termik Santrali ve Maden İşletilmesinin özelleştirilmesine karşı yapılan eylemlere, müzakereler nedeniyle ara verildiğini duyurdu. Akçul, şubat ayına kadar işçilerin lehine bir karar alınmaması durumunda eylemlerin yeniden başlayacağını söyledi.
Ankara Nallıhan’da bulunan Çayırhan Termik Santrali ve Maden İşletmesi için özelleştirilme kararı alınması üzerine işçiler 10 gün önce madene kapanarak direniş başlattı. İşçiler direnişlerinin 9. gününde Hazine ve Maliye Bakanlığı önüne yürüyüş başlatırken, Özelleştirme İdaresi ise 4 Aralık’ta yapılacak özelleştirme ihalesinin 4 Mart’a ertelendiğini duyurdu. İşçiler ise bunun bir kandırmaca olduğunu, özelleştirmenin tamamen iptal edilmesini istedi.
İşçiler direnişinin 10. günü olan bugün, Çayırhan’da bir araya gelerek yaptıkları toplantının ardından eylemler için oylama yaptı. Oylamadan eylemleri erteleme kararı çıktı.
Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Şahsen ihalenin 4 Mart’a ertelenmesinin zaman kazanma, eylemleri kırma hamlesi olduğunu düşünüyorum. Oylama yapıldı, şubat ayına kadar müzakere yolunun denenmesi, eğer müzakerelerden bir sonuç alınamazsa eylemlilik kararımızı başladığımız yerden devam ettirme kararı çıktı” ifadelerini kullandı.
Tes-İş Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu da oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Eylemlere başlamadan önce Özelleştirme İdaresiyle, Çalışma Bakanıyla görüşmeler yaptık, sıkıntılarımızı anlattık. Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bu yörenin milletvekili Fuat Oktay’la görüşmelerde de sıkıntılarımızı anlattık. Barınmayla, lojmanlarla ilgili hiçbir ibare yoktu. 4 ay içinde boşaltın maddesi vardı. Çalışan arkadaşlarımızın geleceğiyle ilgili de hiçbir ibare yoktu. Bunları konuştuk. Düzenlemeler olmazsa eylem yapacağımızı söylemiştik” ifadelerini kullandı.
Eyleme geçildiğini ve yürüyüş için Beypazarı, Ayaş, Ankara rotasının belirlendiğini aktaran Kabaloğlu, Beypazarı’na 4 km kala çeşitli düzenlemeler yapıldığı yönünde haber geldiğini söyledi. Fuat Oktay’ın X üzerinden yaptığı müzakerelere açık olunduğu paylaşımını “Bir adım atılmadı desek yanlış olur” yorumuyla anlatan Kabaloğlu, “4 Mart’a ertelendi demek bu iş bitti demek değildir” dedi.
‘ÖZELLEŞTİRME KARARI İPTAL EDİLMELİ’
Oylama sonrası Maden-İş ve Tes-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “Özelleştirme İdaresi bir duyuru yaparak, ihale başvuru tarihini üç ay ertelediğini açıkladı. Bizler için olumlu gibi görünen bir duyuru olsa da, nihai amacımıza ulaşmış değiliz. Bizler varlık satışının ve özelleştirme kararının tamamen iptal edilmesini talep ediyoruz. İhale tarihini erteleyerek, 3-4 ay sonra nasıl olsa unutulur hesabı yapanlar, bu konuda yanıldıklarını ilerleyen günlerde anlayacaklardır. Burada tek çözüm bu satıştan vazgeçilmesidir! Geldiğimiz son durumda, yöredeki kanaat önderleri, siyasiler, esnaf, muhtarlar ve ailelerle görüşmelerimiz sonucu, işçilerimizin de oylama yaparak aldığı karar doğrultusunda, şubat ayı ortalarına kadar müzakere sürecini tekrar başlatıyoruz. Üretime zarar vermemek için işçilerimizle madenimizde ve termik santralimizde üretime devam edeceğiz. Belirlediğimiz tarihe kadar müzakere yolumuz tıkanır ve istediğimiz sonucu alamazsak; Nallıhan-Çayırhan-Beypazarı halkı, sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri, Türkiye’nin her tarafından bize destek veren vatandaşlar, diğer işletmelerde çalışan maden ve enerji işçileri ile birlikte, eylemlerimize kaldığımız yerden çok daha güçlü bir şekilde, kararlılıkla devam edeceğiz.”
FACEBOOK YORUMLAR