Küresel Enerji Piyasalarında Birol'dan Çarpıcı Değerlendirmeler

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin düzenlediği IICEC Konferansı'nda IEA Başkanı Birol, küresel enerji piyasalarındaki güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Küresel Enerji Piyasalarında Birol'dan Çarpıcı Değerlendirmeler
21 Nisan 2024 - 13:31

Petrol talebindeki büyümenin zayıfladığını belirten Birol, bunun ana nedenlerini Çin ekonomisinin yavaşlaması ve elektrikli araçların artan payı olarak açıkladı. ABD, Kanada, Brezilya ve Guyana'dan ciddi bir üretim artışı beklediklerini belirten Birol, ancak petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesinin sebeplerini Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintileriyle Orta Doğu'daki gerilim olarak açıkladı.

Doğalgaz piyasalarında önümüzdeki yıllarda ciddi bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) dalgası beklediklerini ifade eden Birol, bu durumun fiyatlarda aşağı yönlü bir baskı oluşturabileceğini dile getirdi. Kömüre olan talebin azaldığını ve yeni kömür tesislerinin kurulmasının geçmiş yıllara göre yavaşladığını belirten Birol, yenilenebilir enerjinin öneminin arttığını vurguladı. 2023 yılında devreye girecek elektrik santrallerinin yüzde 85'inin yenilenebilir enerji santralleri olacağını belirten Birol, bu alanda Çin'in liderliğini vurguladı.

Nükleer enerjiye yönelimin yeniden başladığını ifade eden Birol, Japonya, Güney Kore, İsveç, Çin ve diğer ülkelerde yeni nükleer santrallerin yapılmasına dikkat çekti. Finansman sorunlarına rağmen nükleer enerjiye ilginin arttığını belirten Birol, önümüzdeki yıllarda dünya genelinde nükleerden elektrik üretiminin en yüksek seviyeye çıkmasını beklediklerini açıkladı.

Avrupa Birliği'nin enerji alanındaki stratejik hatalarını da eleştiren Birol, AB'nin enerji fiyatlarının zor durumda olduğunu ve Rusya'ya olan enerji bağımlılığının büyük bir hata olduğunu belirtti. Ayrıca, AB'nin nükleer enerjiye ve güneş teknolojilerine yeterince yatırım yapmadığını ve bu konuda Çin'in liderliğini kaptırdığını ifade etti. Birol, Avrupa'nın enerji politikalarındaki değişikliklerin elini zayıflattığını ve enerji güvenliği açısından zor bir durumda olduğunu vurguladı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum