Kredi Faizleri Tavan Yaptı! 21 Yılın Zirvesini Gördü

Türkiye'de yeni ekonomi yönetimi tarafından politika faizinin yüzde 8,5'ten yüzde 30'a yükseltilmesi, kredi faizlerini tüm zamanların en yüksek seviyelerine taşıdı. İşte ihtiyaç, ticari, taşıt ve konut kredisi faizlerindeki son gelişmeler:

Kredi Faizleri Tavan Yaptı! 21 Yılın Zirvesini Gördü
14 Ekim 2023 - 11:07

İhtiyaç Kredileri Rekor Seviyede

Seçim öncesinde yüzde 25 civarında seyreden ortalama ihtiyaç kredisi faizleri, son haftalarda yüzde 60,93'e yükselerek 21 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artış, vatandaşların bütçesine ve alım gücüne önemli bir baskı oluşturuyor.

 

Kredi Faizlerinde Vergi ve Komisyonlar Etkisi

Kredi faizlerindeki artışın yanı sıra vergiler ve komisyonlar da dikkate alındığında, yıllık maliyetler yüzde 80'leri bulan seviyelere ulaşıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verileri, bu artışın tüketiciler üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.

 

Ticari Kredi Faizleri Rekor Düzeyde

Ticari kredi faizleri, tavan uygulamasına rağmen hızla yükseldi. Önceki dönemde yüzde 13 civarında seyreden ortalama ticari kredi faizleri, son haftalarda yüzde 49,35'e yükselerek 21 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Taşıt ve Konut Kredileri Zorlaşıyor

Taşıt kredilerinde yüzde 46,99 ve konut kredilerinde yüzde 41,66 gibi yüksek seviyeler görülüyor. Bu durum, taşıt almak veya konut sahibi olmayı düşünenleri ciddi şekilde etkiliyor.

 

Vadeli Mevduat Faizleri Rekor Seviyelerde

3 aya kadar vadeli Türk Lirası mevduat faizleri de son 20 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Geçen hafta ortalamada yüzde 45,49 ile zirveye çıkan vadeli mevduat faizleri, en son Mart 2003'te bu seviyeleri görmüştü.

 


# Kredi faizleri Türkiye# Politika faizi yükselmesi# En yüksek kredi faizleri# İhtiyaç kredisi faiz oranları# Ticari kredi faiz artışı# Vadeli mevduat faizi yükselişi# Ekonomik gelişmeler Türkiye# Tüketici maliyetleri artışı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum