Konya'da büyük zenginlik, 1,83 milyar ton bulundu
Toprak üstü zenginliğiyle Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerinden birisi olan Konya’da şimdi de toprak altındaki linyit zenginliğiyle de gündeme oturdu.
Karapınar-Ayrancı hattında MTA tarafından yapılan araştırmalarda 1,83 milyar ton linyit rezervi keşfedildi. Büyük çalışmaların ardından linyit olduğu belirlenen birçok alanda madencilik faaliyeti başladı. Şimdiye kadar binlerce ton linyit çıkartılan bölgede çalışmalar aralıksız devam ediyor. Çalışmalar devam ederken bir taraftan da kömür ve diğer madenlerin de keşfi yapılıyor. Toprak üstü zenginliğiyle Türkiye’nin bereket şehri Konya, Ö-önümüzdeki günlerde toprak altı zenginliğiyle de Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olmaya aday gösteriliyor.
Konya’da linyit çıkıyor
Konya Karapınar sahası, MTA tarafından 2007 yılında çalışılmaya başlanmış, yaz-kış çalışılarak, 4 yıllık bir süre içinde toplam 4000 km2 kompilasyon ve 2750 km2 detay jeoloji ve sondaj çalışmaları elit elemanları tarafından yapılarak, yeni bir kömür sahasının 3 boyutu ile ortaya konduğu MTA’nın yüz akı olan çok güzel bir çalışmasıdır.
Bu çalışma ile ülkemize mükemmel özellikleri olan, küçük bir Elbistan kömür sahası kazandırılmış, 1,832 milyar ton’luk bir görünür linyit rezervi ortaya konmuştur.
Kömür ve Ülkemiz için Önemi: Kömür, ülkemizin kendi öz kaynağı olan, en önemli doğal yakıt hammaddelerinden biridir. Ülkemiz enerji kaynakları açısından sorunlu ve dışa bağımlı bir portföy sergilemektedir. Ülkemizi bu durumda rahatlatan en önemli hammaddelerinden biri kendi öz kaynağı olan kömür yataklarıdır. Yılda 100 milyon ton kömür tüketimi olan ve gittikçe artan ülke nüfusunun enerji talebini uzun yıllar karşılayabilmek için MTA Genel Müdürlüğü son yıllarda (2005 yılından itibaren) çalışmalarına büyük bir ivme kazandırmış ve ülke kömür rezervlerini geçmişe göre % 50 oranlarında arttırmış, ülkemiz kaynaklarına Karapınar sahası gibi yepyeni kömür sahaları kazandırmıştır.
EN BÜYÜK REZERVLERDEN
Karapınar Kömür Sahası tümüyle MTA ve ülke imkanları kullanılarak ortaya çıkarılmış, deneyimli personelin büyük özverileri ile tüm özellikleri belirlenmiştir. Bu çalışma kömür aramalarında da bir model olarak genç araştırmacılara hep sunulur olacaktır. Gerek sondaj, gerek analiz, gerekse yorumsal olarak modern sistemler kullanılmış, yorumlamaları yapılmıştır.
MTA tarafından 2005’te başlatılan yoğun kömür arama çalışmaları sonucunda MTA tarafından 2022 yılı sonu itibari ile toplam 3.469.787 metre sondaj yapılarak; 7 adedi büyük rezervli (Karapınar-Ayrancı, Eskişehir-Alpu, Afyon-Dinar, Tekirdağ-Malkara, İstanbul-Silivri, Edirne-Merkez-Meriç, Muş) olmak üzere 29 adet yeni kömür sahası keşfedilmiştir. 3 adet sahada ise, rezerv artışı sağlanmıştır. Ayrıca, Maden Kanunu gereği Buluculuğu alınamayan ancak kömür kaynağı belirlenen 8 adet kaynak kömür sahası da keşfedilmiştir.
Konya-Karapınar Sahasında 1,832 milyar ton
Trakya Çerkezköy Havzasında 573,6 milyon ton
Elbistan MTA Sahasında 515 milyon ton
Eskişehir-Alpu Sahasında 1,453 milyar ton
Afyon-Dinar Sahasında 941.5 milyon ton
Amasya-Merzifon Sahasında 9.2 milyon ton
Malatya-Yazıhan Sahasında 17 milyon ton
Pınarhisar-Vize Sahasında 140 milyon ton
Konya-Ilgın Sahasında 30,6 milyon ton
Tekirdağ-Malkara Sahasında 676,4 ton
Muş-Merkez Sahası 400 milyon ton
Denizli-Çivril Sahası 7,5 milyon ton
Denizli-Çardak Sahası 44,2 milyon ton
Isparta-Şarkikaraağaç Sahasında 306,7 milyon ton
Tekirdağ-Malkara Sahasında 856,9 milyon ton
İstanbul-Silivri Sahasında 1,06 milyar ton
Kırklareli-Pınarhisar-Vize Sahasında 157,7 milyon ton
Afyon-Evciler-Dinar Sahasında 82,5 milyon ton
Ankara-Gölbaşı-Haymana Sahasında 15,3 milyon ton
Nevşehir-Hacıbektaş Sahasında 3,3 milyon ton
Amasya-Merzifon Sahasında 15,6 milyon
Aydın-Bozdoğan Sahasında 5,4 milyon ton
Denizli-Kale Sahasında 12,5 milyon ton
Çorum-Dodurga Sahasında 4,8 milyon ton
Edirne-Merkez-Süloğlu Sahasında 432,2 milyon ton
Edirne-Merkez-Meriç Sahasında 316 milyon ton
Çorum Boğazkale Sahasında 153,3 milyon
Kütahya-Merkez (Seyitömer) Sahasında 3,41 milyon ton
Buluculuğu Alınmayan Kaynak Sahaları
(Edirne, Tekirdağ, Burdur, Denizli, Malatya) 139,67 milyon ton
Afşin-Elbistan EÜAŞ Sahasında 1,3 milyar ton
Manisa-Soma TKİ Sahasında 205 milyon ton
Beypazarı-Çayırhan EÜAŞ Sahasında 153,3 milyon ton rezerv tespit edilmiştir
FACEBOOK YORUMLAR