Kömür Sonrası Temiz Enerji İttifakına 7 Ülke Katıldı
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında, Birleşik Arap Emirlikleri liderliğinde, temiz enerjiye geçişi hızlandırmayı amaçlayan Powering Past Coal Alliance'e 7 ülke yeni taahhütlerini açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çekya, Dominik Cumhuriyeti, İzlanda, Kosova, Norveç ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, ittifaka katılarak kömürden temiz enerjiye geçişi destekleme sözü verdi.
Bu ittifak, kömür santrallerini kapatma taahhüdü ile dikkat çekiyor. Katılan ülkeler, yeni kömürlü termik santral projelerini hayata geçirmeme ve mevcut kömür santrallerini aşamalı olarak kapatma kararı aldı. Örneğin, ABD, dünyanın en büyük üçüncü kömür ülkesi olarak, elektrik sektörünü 2035'e kadar karbonsuzlaştırma hedefini belirledi. Çekya 2033, Kosova ise 2050’de elektrik sektörünü karbonsuzlaştırma planlarını açıkladı.
Dominik Cumhuriyeti, kömürden çıkış stratejisi oluşturma taahhüdü ile ittifaka katılırken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İzlanda ve Norveç, kömür santrali bulunmasa da temiz enerjiye geçişi desteklemek amacıyla bu küresel çabaya dahil oldular.
Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember Politika ve Strateji Başkanı Richard Black, kömürden aşamalı olarak vazgeçmenin yalnızca güzel bir fikir olmadığını, aynı zamanda iklim değişikliğini yavaşlatmanın bir ön koşulu olduğunu belirterek, "Tüm ülkeler aynı hızda hareket edemez, ancak giderek artan sayıda ülke için kömür, enerji sistemlerinin ihtiyaç duymadığı bir kaynak haline geldi." açıklamasında bulundu.
Bu ittifak, temiz enerjiye geçişin küresel bir çaba gerektirdiğini vurgulayarak, kömürün kullanımının azaltılmasıyla iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım atılmasını amaçlıyor.
FACEBOOK YORUMLAR