Kömür kullanımındaki artış, Çin'in iklim hedeflerini tehlikeye atıyor

Çin hükümetinin ön verileri, kömür tüketiminin 2023’te yüzde 4,4 arttığını gösterirken, Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA), karbondioksit emisyonlarının yüzde 5,2 oranında artacağını tahmin ediyor.

Kömür kullanımındaki artış, Çin'in iklim hedeflerini tehlikeye atıyor
03 Mart 2024 - 21:13

CREA ve Global Energy Monitor tarafından hazırlanan ortak bir rapor, Çin’in 2023 yılında en az 106.000 MW’lık kömürlü termik santral kapasitesini onayladığını ve o yıl 70.000 MW’ın inşaatına başladığını ortaya çıkardı. Rapor, enerji sektörünün kömür tüketiminin önümüzdeki iki yıl içinde önemli ölçüde azalmaması halinde Çin’in iklim hedeflerini tutturamama riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor.

Çin hükümetinin verilerine göre,  kömürden elektrik üretimi 2023’te yüzde altı arttı ve artan emisyonların ana nedeni artan petrol tüketimi oldu. Uzun süreli kuraklık koşulları hidroelektrik üretimini azaltıyor ve bu da kömür üretiminin artmasına neden oluyor. Çin’in Paris Anlaşması kapsamındaki 2021 Ulusal Belirlenmiş Katkısı, yeni kömürlü termik santral projelerini sıkı bir şekilde kontrol etme, kömür tüketimindeki artışı sınırlama, düşük emisyonlu enerjiyi artırma ve 2025 yılına kadar ülkenin enerji ve karbon yoğunluğunu azaltma sözü verdi.

CREA baş analisti Lauri Myllyvirta, Çin’in karbondioksit emisyonlarını tahminine göre, mevcut beş yıllık plan kapsamında karbon yoğunluğunu yüzde 18 oranında azaltma yönündeki mevcut hedefin karşılanması için, karbon yoğunluğunun 2025 yılına kadar yüzde 4-6 oranında düşmesi gerekecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum