Kırşehir'de maden isyanı: İliç'ten ders almıyorlar
Boztepe ilçe merkezine kadar uzanan maden sahasının kent merkezini besleyen su kuyularına yakın bir yerde kurulması planlanıyor.
Kırşehir’de Defaş Madencilik tarafından Kervansaray Dağları’nda sürdürülen altın madeni projesine bölgedeki yurttaşlar tepki göstermeye devam ediyor. ÇED raporunda yer alan haritalara göre Çimeli ve Körpınar köyleri de maden ruhsatı içerisinde yer alıyor. Maden sahası, Boztepe İlçe Merkezi’ne kadar uzanıyor. Yurttaşların yaşadığı yerleşim yerlerine yakın olan madenin faaliyete başlaması halinde birçok zararlı etkisi söz konusu olacak. ÇED raporunda bulunan haritalara göre maden sahasının kent merkezini besleyen su kuyularına yakın bir yerde kurulması planlanıyor. Altın madenleri, faaliyetleri esnasında yoğun miktarda su kullanıyor. Bu kapsamda bölge halkının geçim kaynağı olan besicilik ve çiftçilik faaliyetleri bitme noktasına gelecek. Kapasite artışıyla daha da genişleme ihtimali olan maden ruhsat sınırlarına göre içeride bulunan köylerin boşaltılması ihtimali de bulunuyor. Öte yandan devlet, çıkan madenden yalnızca yüzde 3’lük bir pay alacak.
‘GÖZLERİNİ BOYAMAYA ÇALIŞIYORLAR’
Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, özellikle son iki yıldır bölgedeki altın arama çalışmalarının yoğunlukta olduğunu söyledi. İlhan, “Bölgedeki insanlara madenleri tanıtırken çocuklarınıza iş vereceğiz, bu madenlerin Kırşehir’e ve Türkiye’ye faydası olacak diyerek gözlerini boyamaya çalışıyorlar” dedi. Konuya ilişkin daha önce Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara ile konuştuklarını söyleyen İlhan, “ÇED Raporu verilmemesi gerektiğini, siyanürle altın aranmasının doğaya zarar vereceğini, madendeki su kullanımıyla yer altı kaynaklarının biteceğini söyledik. Orada devasa besi çiftlikleri var. Oradaki yerel halkın neredeyse tamamının geçim kaynağı büyükbaş hayvancılık. Suyu bitirdikleri zaman, oradaki hayvancılık ölecek” ifadelerini kullandı.
‘İNSANLAR İLİÇ FACİASINDAN KORKUYOR’
İlhan, bölgede yaşayan yurttaşların yakın zamanda Erzincan’ın İliç bölgesinde yaşanan maden kazası yüzünden korktuğunu ifade etti. Geçimini hayvancılık ve tarımdan sağlayan yurttaşların madencilik işlemlerine tepki gösterdiğini söyleyen İlhan, “Ciddi bir yatırımın olduğunu söylüyorlar ama insanlar olayın düzmece olduğunu anladılar. Köylerde ciddi bir tepki var. İnsanlar doğayı, suları korumak istiyor. Bu direniş devam edecek gibi görünüyor. Biz de bunun öncülüğünü yapıyoruz” dedi. Madenlerin İliç’te uygulanan sistemle aynı şekilde çıkarılacağını söyleyen İlhan, “İliç olayı olduktan sonra bir dönem sessiz kaldılar. Muhtemelen olayın soğumasını bekliyorlar. Aynı şeylerin buralarda da yaşanacağı kesin. Bunlar ne insanları, ne hayvanları, ne de doğayı düşünürler. Sadece kendi çıkarlarını düşünürler. İliç’ten ders almıyorlar” diye konuştu.
Cumhuriyet
FACEBOOK YORUMLAR