"Keşke biz haklı çıkmasaydık da dokuz işçi bugün toprak altında olmasaydı"
"Madene ilişkin birçok defa bilimsel raporlar hazırlandı, ancak hiiçbiri dikkate alınmadı"
Erzincan İliç'teki Anagold Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen liç alanının kayması nedeniyle toprak altında kalan dokuz işçiye ulaşılamaması, bölgedeki ailelerin bekleyişini endişeyle sürdürüyor. Olay, çevresel risklerin yanı sıra iş güvenliği konularında da ciddi soru işaretleri yaratırken, uzmanlar bölgede canlı yaşamını olumsuz etkileyebilecek ciddi çevresel risklere dikkat çekiyor.
Her gün iki imza
Madene karşı uzun yıllardır mücadele eden çevreci Sedat Cezayirlioğlu,Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, yaşadığı toplulukla ilgili endişeleri dile getirdiği için aldığı sıra dışı bir yaptırımı anlattı.
Maden sahasına üç kilometre mesafeden fazla yaklaşmama cezasına çarptırıldığını ve bununla birlikte günde iki kez imza atma zorunluluğu getirildiğini belirtti. Bu durumun, normal prosedürlerin ötesinde bir uygulama olduğunu vurgulayan Cezayirlioğlu, sistemin bile günde iki defa imza atmayı desteklemediğini ancak kendisine böyle bir kısıtlama getirildiğini ifade etti. 15 yıllık bir şirketin kendi topraklarını zehirlediğini söyleyen Cezayirlioğlu, 400 yıllık köyüne girişinin engellendiğini ve bu madene karşı uzun yıllardır mücadele ettiğini, tüm uyarılara rağmen şikayet edildiğini dile getirdi.
14 yılda biriken toprak
Cezayirlioğlu, 13 Şubat'ta yaptıkları uyarılarda haklı çıktıklarını söylerek "Keşke biz haklı çıkmasaydık da dokuz işçi bugün toprak altında olmasaydı. Bugün o işçilerin toprak altından çıkarılması da oldukça güç görünüyor. Çünkü 14 yıllık birikmiş bir toprak söz konusu. Yığının büyük bir çoğunluğu akmış durumda. Neredeyse 30-35 milyon tonluk bir topraktan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.
Söz konusu madenin aktif fay hattı üzerinde olduğunu anımsatan Cezayirlioğlu, siyanür başta olmak üzere birçok kimyasalı içinde barındıran havuzun da yaratabileceği tehlikelere dikkat çekerek söz konusu madenin kapatılması yönünde çağrıda bulundu.
Cezayirlioğlu ayrıca söz konusu madene ilişkin daha önce birçok kez bilimsel rapor hazırlandığını da anımsattı.
Yurttaşlar da tepkili
Madene yaklaşık 300 metre mesafede ortaya çıkan ölü balıkların görüntüsü endişeye neden oldu. Yurttaşlar, "Siyanürle altın uğruna toprağımızı, havamızı, suyumuzu zehirliyorlar" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
İliç Doğa ve Çevre Platformu üyeleri de sosyal medyadan "İliç’i sahipsiz bırakmayacak, sorumlular yargılanana, maden kapatılana kadar susmayacağız" açıklamasını yaptı.
FACEBOOK YORUMLAR