Kastamonu'dan 750 milyon dolarlık bakır madeni ihracatı

Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde faaliyet gösteren Acacia Maden İşletmeleri, 2019 yılında başlayan çalışmalarının ardından 5 yıl içinde üretilen 750 milyon dolar değerindeki bakır konsantresini yurtdışına ihraç etti. Şirket, basın mensuplarına tesisi gezdirerek yaptıkları çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Kastamonu'dan 750 milyon dolarlık bakır madeni ihracatı
08 Aralık 2023 - 10:37

Acacia Maden İşletmeleri Genel Müdürü Miraç Aliş, tesislerinde kullanılan suyun büyük bir kısmını temiz su kaynaklarından sağladıklarını ve geri kalanı için kendi atık depolama tesislerinde dinlendirilen suyu kullandıklarını belirtti. Tesisin sıfır atık deşarj politikasıyla çalıştığını vurgulayan Aliş, doğaya olan katkılarını ve faaliyet sona eren alanları yeniden kazandırmalarını önemsediklerini dile getirdi.

Yılda 160 bin ton bakır konsantresi ürettiklerini ifade eden Aliş, bu ürünün tamamını ihraç ettiklerini ve bugüne kadar 750 milyon doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Hanönü bölgesinde 14 bin hektarı aşan maden işletme ruhsatlarına sahip olduklarını ve bu alanlarda devam eden arama çalışmalarıyla rezervlerini artırdıklarını belirtti.

Tesisin işletme ve inşaat sürecinde herhangi bir ölümlü kaza yaşanmadığını vurgulayan Aliş, yereldeki satın alma ve istihdam konularına da önem verdiklerini dile getirdi. Bin kişilik çalışanın yarısının Kastamonu bölgesinden karşılandığını belirten Aliş, aynı zamanda yerel malzeme ve hizmet tedarikine öncelik verdiklerini söyledi.

Acacia Maden İşletmeleri, Hanönü ilçesine yaptıkları yatırımlar aracılığıyla bölge ekonomisine katkı sağlıyor. İlçede kurulan kooperatifler aracılığıyla hem taşıma hizmetlerini sağladıklarını hem de kadın girişimcileri teşvik ederek yerel ürünlerin pazarlamasına destek olduklarını ifade etti.

Şirketin Genel Müdürü Miraç Aliş, Acacia Maden İşletmeleri olarak Türkiye'nin en büyük metalik maden ihracatçısı ve dördüncü büyük maden ihracatçısı konumuna geldiklerini söyledi. Şirket, Hanönü ilçesine kurulu bulunan tesislerinde 14 bin hektarlık bir alan üzerinde faaliyet gösteriyor. İhracat gelirlerinin 1 milyar TL'nin üzerinde olmasını öngören yetkililer, sürdürülebilir madencilik anlayışıyla doğayı korumaya ve rehabilite etmeye devam ettiklerini belirtiyorlar. Tesiste yıllık cevher işleme kapasitesi ve enerji üretim kapasitesini artırmak için yapılan yatırımlarla sürdürülebilir enerji kullanımına da odaklanıyorlar.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum