Japonya'nın Ocak-Mart ham çelik üretiminin %1,7 artması bekleniyor

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI) Salı günü yaptığı açıklamada, Japonya'nın ham çelik üretiminin, otomobil üreticilerinden gelen sağlıklı talep nedeniyle 2024 yılının ilk üç ayında yıllık %1,7 artacağının tahmin edildiğini söyledi.

Japonya'nın Ocak-Mart ham çelik üretiminin %1,7 artması bekleniyor
28 Aralık 2023 - 09:31
Bu dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisinin mali yıldaki yıllık üretimini, bir önceki yıla göre %0,3 artışla 31 Mart'ta 88,10 milyon mt'a çıkaracak.

METI'nin metal endüstrisi bölümü müdürü Daisuke Matsuno bir basın toplantısında şunları söyledi: "Otomobil üreticilerinden gelen güçlü talebin, diğer üreticilerden ve inşaat sektöründen gelen durgun talebi telafi etmesi beklendiğinden çelik üretimi artacak."

"Fakat zayıflayan Avrupa ekonomisinin ve Çin'deki ekonomik toparlanmanın durmasının endüstriyel makinelerdeki çelik talebini baskılayabileceğine dair endişeler var."

Bakanlık, Ocak-Mart dönemi için ham çelik üretiminin bir önceki yılki 21,62 milyon tona kıyasla 21,98 milyon ton olacağını tahmin etti, ancak bu çeyreğe göre %1,7'lik bir düşüş kaydedecek.


Bakanlık, bir sektör anketine dayanarak, ihracat da dahil olmak üzere çelik ürünlere olan talebin ilk çeyrekte %0,5 düşüşle 19,92 milyon tona gerilemesinin beklendiğini belirtti.

İhracatın %1,4 oranında artması bekleniyor.

Matsuno, "Özel çelik ürünlerinin ihracatı muhtemelen artacak, ancak arz-talep dengesinin bozulduğu Çin'den yapılan güçlü ihracat nedeniyle sıradan çelik ürünlerinin ihracatının düşmesi bekleniyor" dedi.

Nippon Steel'in genel başkan yardımcısı Takashi Hirose da Çin'in artan çelik üretimi ve ihracatıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Ayrı bir basın toplantısında "Çin'in çelik üretimi yüksek olmaya devam ediyor ve bunun devam etmesini beklemeliyiz" dedi ve Japonya'nın çelik ithalatını yakından izlemesi gerektiğini çünkü Ekim rakamının Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviye olduğunu ekledi.

Japonya Demir Çelik Federasyonu'na göre, Japonya'nın Ekim ayındaki sıradan çelik ürünleri ithalatı %20,8 artarak üst üste 11'inci aylık artışa işaret etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum