İzmir'in Gölcük Gölü'ne Maden Ocağı Israrı

İzmir'in gözde bölgelerinden Gölcük Gölü yakınlarında bulunan ve "İzmir'in Abantı" olarak adlandırılan maden sahası üçüncü kez ihaleye çıkarıldı. İlk iki ihalede bölge halkının yoğun tepkisi nedeniyle talip çıkmazken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir kez daha ihaleye çıkmıştır.

İzmir'in Gölcük Gölü'ne Maden Ocağı Israrı
11 Aralık 2023 - 15:37

Çevre ve Doğa Katliamı Endişesi: Maden sahasının içerisinde linyit, taşkömürü, uranyum, toryum, radyum gibi enerji hammaddeleri ile altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi metalik madenler aranabilecek. Ancak, bu tür maden çıkarılmasında kullanılacak olan siyanür, çevre ve doğa katliamına yol açabilecek potansiyelde bir madde olarak bilinmektedir.

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı: "Sürdürülebilir Olmalı": Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, bölgenin dünya genelinde eşsiz bir bereketliliğe sahip olduğunu belirterek, "Bu hassas dengenin muhakkak korunması lazım. Ülkemizin yeraltı ve yerüstü kaynaklarının milli ve yerli ekonomimize kazandırılmasına karşı değiliz. Ama bu yapılırken başka alanlara doğaya insan yaşamına zarar vermemeli. Yani sürdürülebilir olmalı." şeklinde açıklama yaptı.

ÇED Kanunu: Koruma Alanları ve Yakınlarına Zarar Verilemez: Taşlı, çevreye zarar verecek tesislerin özellikle bereketli topraklara yapılamayacağını vurgulayarak, "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kanunu, yerleşim alanları, ormanlar, su havzaları, kültür ve tabiat varlıkları, koruma alanları ve tarım havzaları yakınlarına çevreye zarar verecek tesislerin yapılamayacağını açıkça belirtmektedir." dedi.

Şirketlere Çağrı: "Parasını Boşa Harcamasınlar": Bölge halkını ve çevreci kurumları harekete geçiren bu ihale kararına karşı çıkan Taşlı, "Küçük Menderes Havzası'nda çevreye zarar verecek hiçbir faaliyete izin vermeyeceğiz. Kimse beyhude çalışmalar yapmasın. Vaktini, enerjisini ve parasını boşuna heba etmesin. Bölge halkımızı ve bizi de uğraştırmasın. Geçmişte bu mücadele yapıldı ve bu mücadele genişleyerek devam edecek. Toprağın üstü, altından daha değerli. Suyunu, havasını, toprağını koru." ifadeleriyle çağrıda bulundu.

İzmir'in doğal zenginliklerine ve çevre güzelliklerine zarar verme riski taşıyan bu maden sahası ihalesi, bölge halkı ve çevre savunucuları tarafından endişeyle karşılanıyor.

Kaynak: Metehan Ud-Ege'de Sonsöz


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum