İspanyol aktivist grubu Huelva'daki keşif projesini patlattı

Aktivist grup Ecoologistas en Acción (Ekolojistler Eylemde), İspanya'nın güneyindeki Huelva eyaletindeki Valdegrama projesinin arkasındaki şirket olan Geoland Services, SL aleyhine bir bildiri yayınladı .

İspanyol aktivist grubu Huelva'daki keşif projesini patlattı
08 Ocak 2024 - 22:30
Organizasyona göre, Geoland'ın Aroche, Cortegana ve Almonaster la Real belediyelerini kapsayan 2.000 hektarlık araziyi keşfetme planları, Huelva'nın en iyi korunmuş kıyılarından biri olan ve Chanza Nehri'ne akan Alcalaboza nehir kıyısını tehlikeye atacak.

Chanza Nehri eyaletin tatlı suyunun büyük bir bölümünü sağlıyor ve Natura 2000 Ağının bir parçası. Aynı zamanda Portekiz-İspanya sınırının uzun bir bölümünü oluşturan Guadiana Nehri'ne de akıyor. 

Geoland Services, grafit, altın, gümüş ve nikel aramalarında bölgede 200 metreyi kapsayan 20 sondaj kampanyası gerçekleştirmeyi planlıyor.

Ancak Ecoologistas en Acción, bu nehirlerin ve yakındaki su kütlelerinin bazı bölümlerinin halihazırda eyaletin hidrolojik planlarında "kötüden de kötü" olarak sınıflandırılan su kalitesine sahip olduğunu kaydetti. Bildiride, "Bunun temel nedeni, madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan deşarjlar ve dökülmeler nedeniyle yaşamı destekleme yeteneklerinin yok olmasıdır" deniyor. “Geçmişte madencilik faaliyetlerinden etkilenmeyen az sayıda alan veya kıyı, aralarında jarabugo ve Guadiana  gibi endemik ve nesli tükenmekte olan tatlı su balığı türlerinin de bulunduğu önemli biyolojik çeşitlilik kalıntılarını zar zor barındırmaya devam ediyor. Guadiana'ya kadar uzanan kıyılarda, özellikle de Alcalaboza ve Chanza'da hayatta kalabilmek için ellerindeki son şanslar."

STK'ya ek olarak bölge sakinleri, çiftçiler, çiftçiler ve diğerleri de Alcalaboza Viva platformunda güçlerini birleştirdi ve özellikle halihazırda 13 terk edilmiş, dördü çalışmayan ve dördü aktif olan projeyle ilgili endişelerini dile getirdiler. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum