İliç'teki sahayı işleten ABD'li şirket 1 Milyar Dolar Değer Kaybetti

Erzincan İliç'teki maden faciası sonrasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları devam ederken, sahayı işleten ABD'li SSR Mining şirketinin hisseleri ciddi bir değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde eridi.

İliç'teki sahayı işleten ABD'li şirket 1 Milyar Dolar Değer Kaybetti
19 Şubat 2024 - 21:30

SSR Mining, Anagold Madencilik'in yüzde 80'ine sahip konumda bulunuyordu. Şirketin ABD Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri yüzde 50'den fazla düşüş yaşadı ve piyasa değeri 2016 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Erzincan'daki maden faciasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Anagold Madencilik'in üretime yönelik faaliyetlerini durdururken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da şirketin çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. Bu kararların ardından SSR Mining'in hisselerindeki değer kaybı yaşandı.

SSR Mining'in maden sahasındaki arama ve harfiyat taşıma çalışmalarından şirkete en az 500 milyon dolarlık bir fatura çıkabileceği öngörülüyor. Ayrıca, şirket adli ve idari cezalarla karşılaşabilir. Kanadalı yatırım bankası RBC Capital, SSR Mining üzerindeki finansal baskının arttığını ve operasyonların tehlike altında olduğunu belirtti. SSR Mining'in değer kaybı, facianın duyulmasının ardından maden sahasında çalışmaların durması nedeniyle yaşandı. Şirketin izni iptal edildi ve bu kararın borsada etki yaratması bekleniyor.

Faciaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında şirketin Kanadalı bir yöneticisi dahil altı kişi tutuklandı. İki bakanlık, şirketin lisanslarını iptal etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, facianın ardından heyelan sonucu oluşan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasının lisansın iptal gerekçesi olduğunu belirtti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum