İklim aktivistleri dünyanın en büyük kömür limanında eylem yaptı

Avustralya'da iklim değişikliğiyle mücadele eden aktivistler, dünyanın en büyük kömür limanı olan Newcastle'da çevre eylemi düzenledi.

İklim aktivistleri dünyanın en büyük kömür limanında eylem yaptı
29 Kasım 2023 - 11:25

Limanı iki gün boyunca işgal eden yüzlerce eylemci, kanolar ve yüzerek gemi trafiğini durdurarak kömür ticaretine geçici bir engel oluşturdu.

Eylemi organize eden Rising Tide (Yükselen Gelgit) adlı aktivist grubu, yarım milyon tondan fazla kömürün ülkeden çıkışını engellediklerini açıkladı. İklim değişikliği konusunda hükümetin yetersiz çabalarını protesto eden eylemcilerden 109'u gözaltına alındı.

Rising Tide, eylemin, Avustralya tarihinde iklimle ilgili gerçekleştirilen en büyük sivil itaatsizlik eylemi olduğunu belirtti. Grup, Avustralya hükümetinden kömür ticaretine vergi getirilmesini ve yeni fosil yakıt projelerinin iptal edilmesini talep ediyor.

Avustralya, dünyanın en büyük ikinci kömür ihracatçısı konumunda ve enerji ihtiyacının büyük bir kısmını fosil yakıtlardan karşılıyor. Newcastle limanı, ülkenin kömür sevkiyatındaki kilit limanlardan biri olarak öne çıkıyor.

Ülke, iklim değişikliği konusunda eleştirilere maruz kalmasına rağmen, Başbakan Anthony Albanese'nin 2022'de göreve gelmesiyle birlikte karbon emisyonlarını azaltma taahhüdünde bulunmuştu. Hükümet, daha önce belirlenmiş olan 2030'a kadar karbon emisyonlarını yüzde 26-28 azaltma hedefini yüzde 43'e çıkardı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum